Katarā pabeigts demontējamais stadions, kas būvēts no pārvadāšanas konteineriem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Fenwick Iribarren Architects

Krāsaini pārvadāšanas konteineri un moduļu tērauda konstrukcija veido stadionu "974", ko arhitektūras studija "Fenwick Iribarren Architects" ir pabeigusi pirms FIFA 2022 Pasaules kausa Katarā.

Agrāk pazīstama kā "Ras Abu Aboud", 40 000 sēdvietu ietilpīgā sporta vieta netālu no Dohas ostas ir pirmais pilnībā demontējamais stadions FIFA Pasaules kausa vēsturē.

Stadionu projektēja spāņu arhitektūras studija "Fenwick Iribarren Architects" kopā ar "Schlaich Bergermann Partner" būvinženieriem un inženieru konsultāciju uzņēmumu "Hilson Moran".

Tās moduļu struktūra apvieno atkārtoti izmantotus pārvadāšanas konteinerus un tērauda konstrukciju, kuras daļas ir pārstrādājamas.

Mērķis ir pēc 2022. gada futbola turnīra stadionu demontēt un salikt jaunā vietā vai sadalīt vairākās mazākās vienībās. Tā modulārais dizains arī samazināja būvniecības izmaksas, būvniecības laiku un materiālu atkritumus, un organizatori teic, ka ūdens efektivitātes metodes nodrošina, ka ūdens patēriņš samazināsies par 40 procentiem, salīdzinot ar parastiem stadioniem.

Stadions "974" ir nosaukts pēc tā celtniecībā izmantoto konteineru skaita. Numurs 974 ir arī valsts starptautiskais tālsarunu kods.

Pārvadāšanas konteineri, no kuriem daudzi tika izmantoti būvmateriālu transportēšanai uz norises vietu, kalpo kā norāde uz Kataras jūrniecības vēsturi un vietas industriālo mantojumu.

Saskaņā ar FIFA Pasaules kausa izcīņas Katara 2022 (SC) augstākās komitejas sniegto informāciju "Fenwick Iribarren Architects" stadionu ir projektējuši, lai sasniegtu Pasaules ilgtspējības novērtēšanas sistēmas (GSAS) piecu zvaigžņu sertifikātu gan tā uzbūvei, gan projektēšanai.

GSAS novērtē zaļās ēkas un infrastruktūru Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā. Sertifikācija ir pieejama konstrukcijas projektēšanai, būvniecībai un ekspluatācijai, un sešas zvaigznes ir augstākais sasniedzamais vērtējums.

Stadiona forma un spraugas starp sēdvietām veicina dabisko ventilāciju, kas nozīmē, ka nav nepieciešama mākslīgā dzesēšana. To palīdz panākt stadiona tuvums jūrai.

SC arī cer, ka projekts kalpos kā "novatorisks projekts" ilgtspējīgākiem stadionu projektiem turpmākiem liela mēroga pasākumiem.

"Pārsteidzošais stadions "974" ir lepns ilgtspējības un inovācijas simbols," sacīja SC priekšsēdētājs un inženieris Jasirs Al Džamals. "Mēs uzskatām, ka šī novatoriskā norises vieta izmainīs "spēli" nākamajiem lielpasākumu vadītājiem," piebilda SC ģenerālsekretārs Hasans Al Tavadi.

Pirmā spēle stadionā notiks 30. novembrī. Citi nesen pabeigti turnīra stadioni ir Ibrahima M Džaidaha "Al Thumama" stadions, kas veidots kā arābu vīriešu galvassega un "Education City" stadions, ko arī projektēja Fenwick Iribarren Architects.

Stadions "974" ir vienīgais stadions, kas atrodas jūras tuvumā, un tas būs arī pirmais stadions, ko futbola fani redzēs, ierodoties Katarā uz turnīru, jo tas atrodas netālu no Hamada starptautiskās lidostas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu