Aizsargājamo dzīvnieku radītos zaudējumus kompensēs valdības noteiktajā apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma precizējumus Sugu un biotopu aizsardzības likumā, nosakot aizsargājamo dzīvnieku radīto postījumu kompensēšanu valdības noteiktajā apmērā.

Kā pieņemto grozījumu anotācijā norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji, likumā jau līdz šim ir noteikts, ka zemes īpašniekam vai lietotājam ir tiesības saņemt no valsts budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem kompensāciju.

Savukārt attiecīgie Ministru noteikumi nosaka, ka kompensācija par īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem nepārsniedz 80% apmērā no aprēķinātajiem zaudējumiem.

Līdz ar pieņemtajām izmaiņām likumā nepārprotami noteikts, ka kompensācijas apmērs ir ierobežojams, skaidro pieņemto grozījumu autori.

Šāds ierobežojums noteikts, apsverot to, ka katrā komercdarbības modelī ir noteikti riski, ar kuriem jārēķinās, izvēloties attiecīgo nodarbošanos. Akvakultūrā putnu klātbūtne ir viens no tādiem, ar ko uzņēmējam ir neizbēgami jārēķinās, līdz ar to daļa no šī riska ir jāuzņemas arī akvakultūras uzņēmumiem, lai tiem būtu motivācija meklēt efektīvākus līdzekļus produktivitātes veicināšanai.

Pretējā gadījumā kompensācijas var radīt tirgus kropļojumus, jo kompensāciju saņemšana var kļūt izdevīgāka nekā zivju audzēšana realizācijai.

Tas pats attiecas uz augkopības, biškopības un lopkopības nozarēm. Migrējošo putnu barošanās ar lauksaimniecības kultūrām sētos laukos to migrācijas laikā ir ierasta parādība. Savukārt, lāču postījumu lopkopībai vai biškopībai nav iespējams precīzi prognozēt, tomēr lāču skaitam Latvijā un reģionā kopumā ir vērojama pieaugoša tendence.

Kā informē VARAM, pēdējo gadu laikā Dabas aizsardzības pārvaldē iesniegto pieteikumu skaits un izmaksātā kompensācijas summa ir pieaugusi. 2018.gadā kopējā izmaksāto kompensāciju summa bija 256 302 eiro, 2019.gadā tā pieauga līdz 593 458 eiro, savukārt 2020.gadā tā sasniedza 1 754 782 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu