Video ⟩ Policija konstatē, ka diezgan bieži autovadītājiem nav derīgas medicīniskās izziņas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Šajā gadā konstatēts, ka vairāk nekā 4000 autovadītāju brauc bez medicīniskās izziņas. Vēl 40 000 personām pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) datiem šīs izziņas bija nederīgas. Par šādu pārkāpumu jāatvadās no tiesībām, līdz izziņa nav nokārtota, vēstī TV3 raidījums "900 sekundes".

Veicot pārbaudi satiksmē, Ceļu policijas speciālo uzdevumu nodaļas jaunākais inspektors Rolands Romanovskis pie reizes pajautā autovadītājam, kuru apstādinājis, vai viņš zina, kad medicīniskajai izziņai, kas tiek izdota uz 10 gadiem, beidzas derīguma termiņš.

"Vai, nezinu, bet tā vēl ir derīga," saka autovadītājs.

Šādu atbildi var dzirdēt diezgan bieži, jo autovadītāji neatceras, kad tieši paiet šie 10 gadi. Turklāt bieži vien laiks, kad tika saņemta izziņa un vadītāja apliecība, nesakrīt. Bet ceļu policistiem informācija par izziņas derīgumu ir telefona lietotnē. Un, ja termiņš ir beidzies, pirmkārt, pienākas sods 40 eiro apmērā un, otrkārt, lielas galvassāpes, jo mašīna turpat arī jāatstāj.

"Plus vēl aiztur vadītāja apliecību, kamēr viņš neiziet šo komisiju, nevar piedalīties satiksmē, un tā apliecība atrodas pie mums.

Tad jāiziet medicīna, jābrauc pie mums pakaļ tiesībām. Laiks, nauda un vēl sods,” vērš uzmanību ceļu policists.

Šogad par izziņas termiņa neievērošanu sodīti 4500 autovadītāju. Par laimi, šī tendence mazinās. Piemēram, pirms sešiem gadiem par šo pārkāpumu bija noformēti nepilni 9000 protokolu. Šī tendence atspoguļojās arī reida, kurā piedalījās "900 sekundes", rezultātā: divu stundu laikā netika sastādīts neviens protokols par izziņas termiņa neievērošanu.

"Ikdienā strādājot neteikšu, ka tādi protokoli tik ļoti bieži fiksēti. Pārsvarā mēs tos fiksējam kopā ar kādu citu pārkāpumu. Vadītājs tika apstādināts par ātruma pārsniegšanu, tad pie reizes konstatējam, ka šī medicīniskā izziņa ir beigusies," teic Ceļu policijas Speciālo uzdevumu nodaļas vecākais inspektors Raimonds Zvanītājs.

Tomēr patlaban pēc CSDD datiem bez derīgas medicīniskās izziņas šobrīd pārvietojas 40 000 šoferu. Pārbaudīt tās derīgumu iesaka Medicīniskās komisijas pārstāvji. Jo ir cilvēki, kuri pat vairākus gadus brauc bez šīs izziņas, nemaz to nezinot.

"Ir dažādi cilvēki: ir tādi, kuriem jāmaina tiesības un pēkšņi uzzina, ka viņi jau divus vai trīs gadus brauc bez derīgas medicīniskās izziņas.

Ir cilvēki, kuri ir aizturēti un līdz ar to saņēmuši gan sodu, gan aizturēta mašīna. Viņi var atsākt auto vadīšanu, līdzko atjaunojuši medicīnisko izziņu. Tie ir visbiežākie gadījumi," pauž LSA Medicīniskās komisijas vadītāja Inese Vectirāne.

Noskaidrot, kad medicīnas pārbaude jāiziet, var, piezvanot uz ārstu medicīnisko komisiju. Var reģistrēties arī CSDD mājaslapā, tad informācija pienāks uz e-pastu, kad izziņas termiņš ies uz beigām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu