"Tehnisku iemeslu dēļ" Ķīnas vēstniecība Lietuvā aptur vīzu izdošanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Taivānas karogs. Ilustratīvs foto.
Taivānas karogs. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/DAVID CHANG

Ķīna ceturtdien paziņoja, ka tās vēstniecība Lietuvā uz laiku apturējusi vīzu izdošanu.

Ķīna to skaidroja ar tehniskiem iemesliem, bet abu valstu attiecības pēdējā laikā saasinājušās saistībā ar Lietuvas lēmumu Viļņā atklāt Taivānas pārstāvniecību, kuras nosaukumā iekļauts vārds "Taivāna".

"Tehnisku iemeslu dēl konsulāro pakalpojumu sniegšana no 25.novembra apturēta. Par pakalpojumu atsākšanu tiks ziņots," teikts vēstniecības paziņojumā.

Lietuvas lēmums atļaut Taivānai veidot pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā lietojot vārdu "Taivāna", saniknojis Pekinu, jo tā cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Jau ziņots, kaTaivānas pārstāvniecība Viļņā tika atklāta pirms nedēļas, bet svētdien Ķīna pavēstīja, ka pazeminājusi diplomātisko attiecību līmeni ar Lietuvu, proti, turpmāk Pekinas intereses Lietuvā pārstāvēs nevis vēstnieks, bet zemāka ranga diplomāts - pilnvarotais lietvedis.

Maijā Lietuva pavēstīja, ka izstājas no Ķīnai nozīmīgā ekonomiskās un politiskās sadarbības formāta 17+1, kurā piedalās galvenokārt Viduseiropas un Austrumeiropas valstis, jo uzskata to par šķeltniecisku.

Par ieceri atklāt Taivānas pārstāvniecību Lietuvā tika paziņots jūlijā.

Ķīna augustā atsauca uz konsultācijām savu vēstnieku Viļņā, pamatojot šo lēmumu ar Lietuvas nostāju attiecībā pret Taivānu, un vienlaikus pieprasīja atsaukt arī Lietuvas vēstnieku Pekinā. Lietuvas vēstniece Ķīnā Diāna Mickevičiene Lietuvā uz konsultācijām atgriezās septembra sākumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu