Polijā nav Covid-19 parlamentārās izmeklēšanas komitejas (2)

, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

Facebook lietotāji Latvijā aktīvi dalās ar ierakstiem, kuros teikts, ka Polijā esot izveidota parlamentārās izmeklēšanas komiteja, kas sauktu pie atbildības par ar Covid-19 saistītiem pārkāpumiem. Tā nav taisnība. Viltus ziņa radusies no kāda konfederācijas politiķa paustā, taču konfederācijas politiķi šādu komiteju izveidot nevar – to var tikai Seims.

IerIerakstos teikts:

“15. novembrī darbu sāka K@rona vīrusa parlamentārās izmeklēšanas komiteja.”

Polijas Seima kancelejas Sociālās komunikācijas biroja pārstāve telefoniski apliecināja Re:Check, ka šādas parlamentārās komitejas Polijā nav. “Seimā ir deputātu grupas, kas tiek veidotas uz nepolitiskā pamata, proti, deputāti, kurus interesē kāds jautājums, tas var būt jebkas – arī Covid-19, viņi var izveidot šādu grupu un apspriest šos jautājumus. Taču šīm grupām nav komiteju kompetences,” paskaidroja Seima kancelejas pārstāve.

Ieraksta autors norādījis arī viltus ziņas avotu – vietnē YouTube ievietotu video no Polijas konfederācijas preses konferences, kas notika Seimā 15.novembrī. Tās laikā konfederācijas biedrs Gžegožs Brauns, poļu politiķis, publicists un parlamenta deputāts, pauž: “Tagad es uzskatu, ka Nirnbergas 2.0 projekts ir atvērts”.

Viņš paziņoja par parlamentārās komitejas izveidi, kurai, pēc viņa teiktā, būtu jāsauc pie atbildības par pārkāpumiem saistībā ar Covid-19, jāsūta paziņojumi prokuratūrai un jāiesniedz prasības. Taču šādu izmeklēšanas komiteju var izveidot tikai Seims ar balsu vairākumu – tās izveidei jāpiekrīt vairāk nekā pusei no visiem parlamenta deputātiem. Šādu projektu var iesniegt Seima prezidijs vai vismaz 46 deputāti, savukārt konfederācijas parlamenta klubā ir tikai 11 biedri. Konfederācijas politiķi var veidot tikai deputātu grupas, kādu Polijas Seimā ir jau vairāk nekā 200, piemēram, dzīvnieku draugu parlamentārā grupa vai parlamenta volejbola komanda.

Apgalvojums, ka tur esot izveidota Covid-19 parlamentārās izmeklēšanas komiteja, kļuvis populārs arī Polijā. Tur to atspēkoja vietējie faktu pārbaudītāji FakeHunter.

Dezinformācijas izplatītāji un vakcīnu pretinieki bieži izmanto “argumentu”, ka vakcinācija un prasība lietot sejas maskas it kā pārkāpjot Nirnbergas kodeksu. Šo apgalvojumu iepriekš jau vairākkārt atspēkoja Re:Check un faktu pārbaudītāji no citām valstīm.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu