Diplomātiska neveiksme: Franciju sanikno britu premjera vēstule Makronam

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns piektdien atcēlis nedēļas nogalē plānotās sarunas ar Lielbritānijas iekšlietu ministri Priti Patelu, protestējot pret britu premjerministra Borisa Džonsona publiskoto vēstuli par migrācijas krīzi.

Darmanēns paziņoja Patelai, ka Džonsona vēstule Francijas prezidentam Emanuelam Makronam, kurā ieteikts Francijai uzņemt atpakaļ migrantus, kas šķērsojuši Lamanšu, radījusi vilšanos.

Komentējot Džonsona soli, publiskojot šo vēstuli sociālajos medijos, Darmanēns norādīja, ka tās publiskošana padarījusi situāciju vēl ļaunāku.

"Tāpēc man jāatceļ mūsu tikšanās svētdien Kalē," paziņoja ministrs.

Francija svētdien Kalē plānoja uzņemt ministrus no visām Lamanša piekrastes valstīm, tostarp Patelu, organizējot ārkārtas sanāksmi par migrantu krīzi pēc tam, kad šonedēļ pie Francijas krastiem dzīvību zaudēja 27 migranti.

Darmanēnam tuvu stāvošs avots ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka sanāksme notiks, piedaloties ministriem no citām Eiropas valstīm, bet Patela pēc Džonsona vēstules uz šīm sarunām vairs nav uzaicināta.

"Mēs Lielbritānijas premjerministra publisko vēstuli uzskatām par nepieņemamu un pretrunā ar diskusijām, kas notikušas ar mūsu kolēģiem," sacīja avots.

"Tādēļ Priti Patela vairs nav uzaicināta uz svētdienas starpministriju sanāksmi, kas notiks Francijas, Beļģijas, Nīderlandes, Vācijas un Eiropas Komisijas formātā," paziņoja avots.

Sperot neierastu soli, Džonsons ceturtdien vēstulē Makronam aicināja Franciju nekavējoties sākt uzņemt atpakaļ migrantus, kas ierodas Anglijā, šķērsojot Lamanšu, un publiskoja visu vēstules tekstu tviterī.

Migrantu atpakaļuzņemšana "ievērojami samazinātu, ja ne apturētu, šķērsošanu, izglābjot tūkstošiem dzīvību, fundamentāli iedragājot noziedzīgo grupējumu biznesa modeli", kas stāv aiz cilvēku kontrabandas, vēstulē norādīja britu premjers.

Džonsons savā vēstulē arī uzskaitīja jomas, kurās būtu vēlama lielāka sadarbība ar Franciju, ierosinot kopīgas patruļas uz robežas, novērošanu no gaisa un lielāku dalīšanos ar informāciju.

Incidents ar vēstuli pievieno vēl vienu problēmu Francijas un Lielbritānijas sarežģītajās attiecībās, kur joprojām nav nokārtots konflikts par zvejošanas licencēm.

Francijas zvejnieki šodien gatavojas bloķēt Lamanša prāmju ostas un neļaut kravas automašīnām iebraukt Lamanša tunelī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu