Šveicē svētdien notiek referendums par potēšanas sertifikātiem (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Šveicē svētdien notiek referendums par valdības lomu cīņā ar pandēmiju, un aptaujas liecina, ka vēlētāji atbalstīs tā dēvēto Covid likumu.

Jautājums par valdības lomu pandēmijas apkarošanā Šveicē raisījis tik daudz pretišķību, ka šis ir jau otrais referendums šajā jautājumā pēdējo četru mēnešu laikā.

Covid likums, kas paplašina federālās valdības pilnvaras pandēmijas apkarošanā, tika jau reiz apstiprināts 13.jūnijā notikušajā referendumā.

Svētdien vēlētājiem jāizvērtē šī likuma grozījumi, kurus parlaments apstiprināja 19.martā un kuri attiecas uz potēšanās sertifikātiem.

Sertifikātus sāka izsniegt 7.jūnijā, apliecinot, ka persona ir pilnībā vakcinējusies, vai sērgu pārslimojusi, vai arī nesen veikusi testu, kas bijis negatīvs.

Likuma atbalstītāji, kuru vidū ir lielākā daļa partiju un vairums parlamenta deputātu, apgalvo, ka sertifikāti ļaus izvairīties no uzņēmumu slēgšanas jauna pandēmijas viļņa gadījumā un samazinās spiedienu uz veselības aprūpes sistēmu.

Turklāt sertifikāts ir nepieciešams ceļošanai uz ārvalstīm.

Savukārt likuma pretinieki uzstāj, ka prasības uzrādīt sertifikātus, kas pašreizējā formā būs spēkā vismaz līdz nākamā gada 24.janvārim, ir diskriminējošas, rada šķelšanos sabiedrībā, paredz faktisku piespiedu vakcināciju un paver "valstij pieeju mūsu ķermeņiem".

Lai gan likuma pretinieki pēdējo nedēļu laikā izvērsuši arvien vērienīgāku kampaņu, rīkojot visā Šveicē ielu demonstrācijas, šķiet, ka viņiem neizdosies pārliecināt vairākumu vēlētāju.

Covid likuma atbalstītāji saglabā stabilu un pārliecinošu pārsvaru, vairāk nekā 60% vēlētāju paužot likumam atbalstu, liecina aptauja, kuras rezultātus pagājušajā nedēļā atklātībai nodeva Šveices sabiedriskā raidorganizācija SRG SSR.

Arī aptaujas rezultāti, kurus novembra vidū publicēja mediju grupa "Tamedia", ir līdzīgi - 68% izteikušies, ka likumu atbalsts, kamēr pret to bijis tikai 31%.

Saskaņā ar šo aptauju vismazākais likuma atbalstīju skaits - 36% - ir starp labējās Šveices Tautas partijas (CVP) vēlētājiem.

Tikmēr citu partiju vēlētāji likumam pauduši nepārprotamu atbalstu. Par likumu izteikušies 74% liberāļu (PLR), 76% zaļo, 81% Centra partijas, 85% sociāldemokrātu un 88% zaļo liberāļu vēlētāji.

Abas aptaujas arī liecina, ka vēlētāji svētdien atbalstīs arī otru viņu izvērtēšanai nodoto iniciatīvu, kas paredz uzlabot medmāsu darba apstākļus. Par šo iniciatīvu grasās balsot attiecīgi 67 un 72% šveiciešu.

Svētdienas referendumā, iespējams, būs vērojama viena no augstākajām vēlētāju aktivitātēm Šveices vēsturē, jo pie balsošanas urnām grasās doties gan "jā", gan "nē" kampaņas atbalstītāji.

Pamatojoties uz iepriekšējo balsošanu pa pastu, tiek lēsts, ka vēlētāju aktivitāte sasniegs 75%, kas būtu tikai dažus procentpunktus mazāk nekā Šveices referendumos jebkad konstatētā augstākā atzīme - 78,7%, kas tika sasniegta 1992.gadā, kad vēlētājiem bija jābalso par pievienošanos Eiropas Ekonomikas zonai (EEZ).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu