Vāc parakstus, lai būvniecības tehnikas operatori var strādāt bez Covid-19 sertifikāta (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iedzīvotāji vāc parakstus, lai būvniecības tehnikas operatori varētu strādāt objektos bez Covid-19 sertifikāta.

Iniciatīvu iesniedzis Kārlis Beļēvičs, kurš norāda, ka pēc 15.decembra privātajā sektorā visiem klātienes darbiniekiem ir jābūt ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem. Izņēmums ir tikai attālināta darba gadījumos.

Līdz ar to esot radusies situācija, ka būvniecības objektos drīz nebūšot pietiekami daudz smagās tehnikas operatoru. Rezultātā kavēsies būvniecības termiņi un celsies izmaksas, prognozē Beļēvičs, piebilstot, ka pieredzējuši operatori ir "zelta vērtē".

Tāpēc viņš aicina noteikt atvieglojumus tieši būvniecības nozarē strādājošajiem, lai tie, kas strādā ar ekskavatoru, buldozeru, universālo, frontālo, ceļa ruļļu un ieklājēju tipu tehniku, varētu strādāt bez Covid-19 sertifikātiem. Viņaprāt, šo cilvēku darbu var salīdzināt ar darbu mājās. "Atšķirība ir vien tā, ka viņi visu dienu sēž savā tehnikā, nevis pie datora," paudis iniciatīvas autors.

Viņš lūdz Saeimas deputātus veikt nepieciešamos grozījumus likumos, lai būvniecības tehnikas operatori varētu strādāt bez Covid-19 sertifikātiem, paužot, ka valstij ar atsevišķām sabiedrības grupām ir jāpanāk kompromiss, "jo acīmredzami variants, ka viena puse pasaka, un otra puse bez ierunām tā arī izdara, nedarbojas".

"No personīgās pieredzes varu teikt, ka operators objektos visu dienu sēž savā tehnikā. Ja ir pusdienu pauze, tad viņi ēd savā tehnikā, retos gadījumos - celtnieku vagoniņos. Saprotot, ka ir jaunie ierobežojumi, šie cilvēki, protams, nevarēs ieturēt maltīti ar citiem," skaidrojis Beļēvičs, pieminot, ka būvdarbu tehnikas operatoriem ikdienā saskare ar darba kolēģiem ir minimāla.

Vienīgā tāda iespēja esot no rītiem un vakaros, tomēr arī no tā varot izvairīties. Viņš uzskata, ka ir iespējams ieturēt distanci starp vakcinētajiem un nevakcinētajiem.

Iniciatīvas pieteikumā uzsvērts, ka darba vadītāja pienākums būtu raudzīties, lai jaunie ierobežojumi un atvieglojumi tiek pildīti atbilstīgi, ievērojot epidemioloģiskos ierobežojumus. "Uzskatu, ka var neuzlikt par pienākumu būt ar sadarbspējīgu sertifikātu, ja cilvēks strādā vietā, kur ir nebūtisks risks nonākt kontaktā ar citiem cilvēkiem, paturot pienākumu ievērot ierobežojumus," norādījis parakstu vākšanas iniciators, akcentējot, ka lielākais ieguvums no šādas kārtības būšot tajā, ka cilvēki nezaudēs darbu, netiks "iegrūsti nabadzībā", un uzņēmējiem būs mierīga sirds, jo plānotie darbi virzīsies uz priekšu arī nākotnē.

Ja no darba aizies daļa operatoru, tad sekas būšot nopietnas. "Termiņi, iekšējas problēmas objektos, izcenojumi, darbinieki no citām valstīm, un vienai grupai - bezdarbs un negatīvas emocijas pret valsti. Būtībā viena problēma radīs daudzas problēmas, kas pakārtoti aizies ķēdes reakcijā," klāstījis Beļēvičs.

Iniciatīvai iegūstot 10 000 parakstu, to iesniegs izvērtēšanai Saeimā.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu