Serbijā izceļas sadursmes starp policiju un vides aizstāvjiem (4)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Sestdien Serbijā izcēlušās sadursmes starp policiju un pret valdību noskaņotajiem demonstrantiem, kas bloķējuši ielas un tiltus, protestējot pret jaunajiem likumiem, kuri, viņuprāt, kalpo ārvalstu investoru interesēm un ved pie vides noplicināšanas.

Simtiem cilvēku sestdien vienlaicīgi bloķēja tiltus un galvenās ielas Belgradā, Novisadā un citās Serbijas pilsētās, un akcijas rīkotāji paziņojuši, ka tā ir tikai brīdinājuma blokāde. Viņi norādījuši, ka gadījumā, ja likumi par īpašumu atsavināšanu un referendumiem netiks atsaukti, sekos nākamās protesta akcijas.

Policija centās ļaudis nelaist uz tiltiem, un tas noveda pie sadursmēm. Pēc tam protestētājiem tomēr izdevās bloķēt satiksmi uz viena no svarīgākajiem Belgradas tiltiem un uz vairākām galvaspilsētas centra ielām.

Daudzviet veidojās lieli satiksmes sastrēgumi, jo protestētāji ļāva pa bloķētajām ielām virzīties tikai ārkārtējo dienestu automašīnām.

Akcijas rīkotāji ziņo, ka vairāki demonstranti ir aizturēti.

Policija iepriekš brīdināja, ka tiltu bloķēšana ir pretlikumīga.

Vides aizstāvju un pilsoniskās sabiedrības organizācijas saniknojusi referenduma sliekšņa pazemināšana un privāto nekustamo īpašumu atsavināšanas atvieglošana, ja tas tiek darīts sabiedrības interesēs.

Likumu grozījumu pretinieki uzskata, ka tie atvieglos ārvalstu investoriem apiet sabiedrības neapmierinātību ar tādiem projektiem kā uzņēmuma "Rio Tinto" iecerētā litija ieguve Serbijas rietumos.

Serbijas varasiestādes noraidījušas vides aizstāvju iebildumus, apgalvojot, ka likumu grozījumi pieņemti tāpēc, lai atvieglotu vienīgi infrastruktūras projektu īstenošanu.

Savukārt prezidents Aleksandrs Vučičs apsolījis, ka par "Rio Tinto" raktuvēm tiks sarīkots referendums.

Vides jautājumi pēdējā laikā piesaistījuši plašākas sabiedrības uzmanību, vietējiem aktīvistiem apsūdzot valdību gatavībā pieļaut vides noplicināšanu, ja tas nes peļņu.

Eksperti brīdina, ka iecerētās litija raktuves iznīcinās lauksaimniecības zemes un piesārņos ūdeņus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu