Ministrijas sagatavojušas atbildi uz iedzīvotāju iebildumiem pret Covid-19 drošības pasākumiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzraksts "Slēgts" skatlogā.
Uzraksts "Slēgts" skatlogā. Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts ir ieviesusi un pašlaik neatteiksies no Covid-19 drošības prasībām un vairākās nozarēs noteiktā vakcinēšanās pienākuma, lai novērstu tālākus infekciju izplatības un mirstības riskus, "Latvijas Vēstnesī" publicētajā atbildē uz vairāku iedzīvotāju iesniegumiem skaidro Veselības un Tieslietu ministrijas.

Veselības ministrija (VM) informē, ka ir saņēmusi vairākus līdzīgus iesniegumus, kas acīmredzami tapuši kādas kampaņas laikā un kuros iedzīvotāji pauduši neapmierinātību, ka valdības noteiktie Covid-19 drošības pasākumi pārkāpjot "cilvēku privātās un darba tiesības". VM secināja, ka iesniegumi sūtīti organizētas akcijas ietvaros, attiecīgi kopā ar TM tika sagatavota vienota atbilde.

Kampaņas iesniegumos iedzīvotāji pieprasījuši atcelt no 15.novembra noteiktos ierobežojumus nevakcinētajiem un ļaut turpināt darbu atbilstoši savai profesijai, darba līgumam vai turpināt dienestu. VM atbildē skaidro, ka darba vide un ar to saistītā mobilitāte un pulcēšanās ir apstākļi, kas veicina vīrusa izplatību. Attiecīgi, dodoties uz darbu klātienē, tiekoties ar kolēģiem, klientiem, sadarbības partneriem un citām personām, kā arī atgriežoties mājās no darba, cilvēki tiek pakļauti būtiskam riskam satikt kādu inficētu personu.

Regulējums par obligātu vakcinēšanos ir vērsts uz to, lai apturētu un ierobežotu infekcijas izplatīšanos sabiedrībā, radot priekšnoteikumu personu brīvas pārvietošanās atsākšanas iespējām, kā arī dažādu sabiedrībai būtisku pakalpojumu pieejamībai un kvalitātei, piemēram, veselības aprūpes pakalpojumu un izglītības kvalitātei, teikts VM un TM sagatavotajā atbildē.

Valdība atzīst, ka obligātā vakcinēšanās skar cilvēktiesības, ierobežojot personas tiesības uz privāto dzīvi, tiesības uz domas, apziņas un reliģiskās pārliecības, tiesības pildīt valsts dienestu, tiesības uz veselības aizsardzību, kā arī tiesības uz nodarbošanos brīvību, taču valdība uzsver, ka pamattiesības var ierobežot, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību.

Tāpat iedzīvotāji pārmeta, ka regulējumā esot neskaidras prasības, un pieprasīja apturēt arī visus likumprojektus, kas esot "vērsti uz darba cilvēka diskrimināciju nodarbinātībā attiecībā uz Covid-19 vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikāta esamību".

Valdība norādīja, ka esošais normatīvais regulējums ir novērsis iespēju, ka saistībā ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta prasību darba vai amata pienākumu pildīšanai tiktu pieļauta diskriminējoša attieksme pret personām, kurām ir objektīvs ar veselību saistīts iemesls atlikt vakcināciju pret Covid-19 infekciju. Ir cilvēki, kuri veselības stāvokļa dēļ pēc klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu konsilija atzinuma, ir spiesti atlikt vakcināciju uz noteiktu termiņu. Tādiem gadījumiem ir paredzēti Covid-19 testi, lai iegūtu testēšanas sertifikātu, kas apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem. Attiecīgi personai netiek piemērota prasība būt pilnībā vakcinētai darba pienākumu veikšanai vai dalībai klātienes studiju procesā, un persona šajā laikposmā uzrāda testēšanas sertifikātu.

Izvērtējot iesniegumus, VM un TM noraidījuši tos kā nepamatotus, norādot, ka ārkārtējā situācija ir īpašs tiesiskais režīms, kura laikā MK ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā un apjomā ierobežot valsts pārvaldes un pašvaldību institūciju, fizisko un juridisko personu tiesības un brīvības, kā arī uzlikt tām papildu pienākumus. Valsts iestādes aicina ņemt vērā, ikvienam iedzīvotājam ir pienākums pildīt visus noteikumus, kas tiek izdoti sakarā ar ārkārtējo situāciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu