"Visos sirds nostūros" – jauns Fransuāzas Sagānas romāns

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Visos sirds nostūros"
"Visos sirds nostūros" Foto: publicitātes

Apgādā Zvaigzne ABC klajā laists romāns, kuru rakstnieces Fransuāzas Sagānas atstātajos papīros tikai pēc laba laika ieraudzīja viņas dēls Denī Vesthofs un kurš tika izdots daudzus gadus pēc rakstnieces nāves.

Jā, tieši tā – šis ir romāns, kurš rakstnieces dzīves laikā neiznāca. Tas savulaik rakstīts kā filmas scenārijs, un mape ar manuskriptu ilgus gadus nogulējusi neviena nepamanīta. Tad Fransuāzas Sagānas dēls Denī Vesthofs to atšķīris, izlasījis un…

“Tā lappusēs es atradu Fransuāzai Sagānai raksturīgo absolūto brīvību, nesavažoto garu, griezīgo humoru un uzdrīkstēšanos, kas robežojas ar aizskaršanu,” raksta Denī Vesthofs romāna priekšvārdā.

Grāmatā jūtams viņas stils - sulīgā valoda un trāpīgie apzīmējumi, viņas iemīļotie varoņi: bagāti, paguruši paši no sevis, vienmēr kaut kā meklējumos… taču valdzinoši, neganti pievilcīgi un stilīgi. Viņu visnotaļ saprotamajām “smalkajām kaitēm” piemīt īsteni francisks šarms, un īpatnības, kādas mēs nevēlētos manīt savos tuviniekos, romānā šķiet apburošas un baudāmas. Attiecību dīvainie līkloči, raksturu portretējums, nianses, kuras izceļ gaismā to, ko citi mēdz noklusēt un notušēt, – “Visos sirds nostūros” lasītāju ieved pasaulē, kurā nozīme ir tikai vēlmēm un sajūtām. Tā, it kā realitāte būtu tikai sapnis.

"Visos sirds nostūros"
"Visos sirds nostūros" Foto: publicitātes

Visiem par pārsteigumu, brīnumainā kārtā izdzīvojis pēc autoavārijas un divus gadus aizvadījis dažādās veselības uzlabošanas iestādēs, Ludoviks Kresons ir atgriezies mājās, lai turpinātu atlabšanu ģimenes īpašumā Kresonāde, tēva vienaldzības un sievas nicinājuma ieskauts. Marī Lora labprātāk būtu bijusi atraitne, nevis aizvadījusi dienas piespiedu bezdarbībā kopā ar, viņasprāt, nīkulīgo vīru. Ludoviks savukārt cieš no vientulības, atstumtības un vilšanās, tomēr viss mainās līdz ar Fanijas, viņa elegantās un inteliģentās sievasmātes ierašanos…

Fransuāza Sagāna

Fransuāza Sagāna (1935–2004) ir franču rakstniece, lugu un scenāriju autore, savu pirmo grāmatu “Esiet sveicinātas, skumjas” sarakstīja 18 gadu vecumā. Tā šokēja franču sabiedrību, padarīja slavenu jauno autori un vēl aizvien tiek uzskatīta par viņas labāko darbu. Savukārt “Visos sirds nostūros” ir Fransuāzas Sagānas pēdējais un līdz šim nepublicētais romāns.

Pieejama arī e-grāmata.

No franču valodas tulkojusi Astra Skrābane.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu