Muita personas bagāžā atrod nedeklarētu skaidru naudu – 24 705 eiro (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Veicot kontroles pasākumus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas novērsa kāda robežas šķērsotāja mēģinājumu nedeklarējot ievest Latvijā skaidru naudu 24 705 eiro apmērā,  informēja VID pārstāvji.

Nedeklarētā skaidrā nauda bija paslēpta kravas transportlīdzekļa pasažiera personīgajās mantās.

Pirmdien, 29. novembrī, Silenes muitas kontroles punktā no Baltkrievijas iebrauca kravas transportlīdzeklis ar Krievijas reģistrācijas numuriem. Automobilī atradās arī pasažieris, kurš uz muitas amatpersonu jautājumiem, vai viņam ir deklarējamas preces, kas nav norādītas akcīzes preču pārvietošanas paziņojumā, deklarējama nauda vai personiskajam patēriņam paredzēti dzīvnieku izcelsmes produkti, kuru ievešana ir aizliegta, atbildēja noliedzoši. Pārbaudot transportlīdzekli un personu bagāžu, muitniekiem radās aizdomas, ka pasažiera somā atrodas nedeklarēta, no muitas kontroles slēpta skaidra nauda.

Veicot padziļināto kontroli, muitas amatpersonas konstatēja, ka pasažiera somā un starp dokumentiem noslēpts liels daudzums banknošu. Nedeklarējot un slēpjot no muitas kontroles, persona mēģināja pārvietot pāri robežai 22 990 eiro, 1210 ASV dolārus, 49 400 Krievijas rubļus, piecus Baltkrievijas rubļus un 340 Polijas zlotus. Pārrēķinot eiro, kopējā skaidras naudas summa ir 24 705,64 eiro. Nedeklarētā nauda tika izņemta.

Lietas materiāli nodoti VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu. Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par iespējami noziedzīgi iegūtu līdzekļu skaidras naudas 24 705,64 eiro apmērā legalizāciju, mainot šo līdzekļu atrašanas vietu un jurisdikciju no Baltkrievijas uz Latviju, šķērsojot Latvijas-Baltkrievijas robežu.

Šķērsojot Latvijas valsts robežu – gan iebraucot, gan izbraucot – vietās, kur tā ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža, jebkurai personai ir pienākums deklarēt skaidru naudu, kuras summa ir 10 000 eiro vai vairāk. Fiziskajai personai rakstveidā jāaizpilda skaidras naudas deklarācijas veidlapa, tajā sniegto ziņu patiesumu apliecinot ar parakstu un, šķērsojot valsts ārējo robežu, tā jāiesniedz muitas amatpersonai.

Par normatīvajos aktos noteiktā skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts robežu, ieved Latvijā vai izved no tās, deklarēšanas pienākuma neizpildīšanu piemēro naudas sodu 20% apmērā no summas, kuru ir pienākums deklarēt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu