ECT nosoda Bulgāriju par protestētāju vārda brīvības ierobežošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bulgārijas prezidents Rumens Radevs
Bulgārijas prezidents Rumens Radevs Foto: AFP/Scnapix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa otrdien atzinusi Bulgāriju par vainīgu divu protestētāju vārda brīvības ierobežošanā.

Bulgārija notiesājusi viņus par huligānismu par komunistu pieminekļa apkrāsošanu.

Asens Genovs un Cvetelina Sarbinska vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā 2015.gadā pēc tam, kad Bulgārijas tiesa atzina viņus par vainīgiem huligānismā un piesprieda katram no viņiem 767 eiro sodanaudu.

Soda pamatā bija netieši pierādījumi, ka viņi piedalījušies pieminekļa apkrāsošanā ar aerosolu pie Bulgārijas Sociālistu partijas galvenās mītnes Sofijā 2013.gadā. Piemineklis tika apkrāsots pret valdību vērstu protestu laikā.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzina Bulgārijas tiesas spriedumu par nepamatotu, kā arī norādīja, ka piemineklim nav nodarīts neatgriezenisks kaitējums.

Tiesa secināja, ka, spriežot pēc konteksta, pieminekļa apķēpāšanas mērķis bija protests pret Sociālistu partijas panākumiem vēlēšanās.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa pirmajam sūdzības iesniedzējam piešķīra 998 eiro lielu kompensāciju par finansiālo kaitējumu un 4000 eiro kompensāciju katram par morālo kaitējumu.

Komunistiskā režīma laika pieminekļi Bulgārijā bieži kļuvuši par spriedzes avotu starp rusofīliem un komunistu pretiniekiem.

2011.gadā padomju armijas skulptūrā karavīru tēli Sofijas centrā tika pārvērsti par Supermenu, Santaklausu un citiem popkultūras tēliem. Divus gadus vēlāk karavīru tēli tika nokrāsoti rozā.

Krievijas vēstniecība ir vairākkārt nosodījusi šādas protesta izpausmes, kam parasti nav ilgs mūžs, jo pieminekļi tiek ātri notīrīti un savesti kārtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu