Jāgaida pat diennaktīm ilgi: pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas pieaugu kravas mašīnu rindas (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kravas automašīnu rinda. Ilustratīvs attēls
Kravas automašīnu rinda. Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Leiniša/LETA

Turpinoties migrantu krīzei pie Baltkrievijas robežas ar Poliju, krasi pieaugušas kravas automašīnu rindas pie Lietuvas robežkontroles punktiem no Baltkrievijas puses.

Kravu pārvadātāji atzīst, ka šoferiem tajās nākas gaidīt pat vairākas diennaktis.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījusi Lietuvas Muitas departamenta pārstāve Henrika Rukšēniene, domājams, ka kravas mašīnas, kas nevar iebraukt Eiropas Savienībā caur dažiem Polijas kontrolpunktiem, kas satiksmei ir slēgti, dodas uz Raigardu - tuvāko punktu pie Lietuvas robežas, kur tādēļ veidojas sastrēgumi. Garas rindas gan sastājušās arī citos Lietuvas kontrolpunktos.

Otrdienas pēcpusdienā Raigardas kontrolpunktā uz iebraukšanu Lietuvā gaidīja vairāk nekā 500 kravas mašīnu, Šalčininkos - aptuveni 710 un Medininkos - 630.

Autotransporta uzņēmuma "Komlita" pārstāvis Vits Klimavičs pastāstījis, ka pie Raigardas punkta mašīnu rinda stiepjas 11 kilometru garumā un gandrīz nevirzās uz priekšu. Pēc viņa teiktā, tādu rindu nav bijis, kopš uzņēmums sācis savu darbību.

"Tur iestrēga divas mūsu mašīnas. Piektdien vienai no tām līdz robežai bija palicis mazāk par pieciem kilometriem, vakar pa dienu - 160 metri, bet vakar ap plkst.11 vakarā pirmajai mašīnai izdevās šķērsot Lietuvas robežu, un kopumā tā rindā pavadījusi astoņas diennnaktis. Otra mašīna tikai nesen piebraukusi - ja tā turpināsies, tad šonedēļ pāri robežai netiks," spriedis uzņēmējs. "Šoferi niknojas, nav patīkami pat zvanīt viņiem. Saprotu, kā viņi jūtas, tik ilgu laiku pavadot mašīnas kabīnē un nekur neizkustoties - nevar taču pat nomazgāties, aiziet uz tualeti vai normāli paēst."

Arī Lietuvas nacionālās autopārvadātāju asociācijas "Linava" ģenerālsekretārs Zenons Buivīds atzinis, ka situācija nav normāla.

"Nepārtraukti sadarbojamies ar pārvadātājiem. Situācija ir neapskaužama. Daudzi šoferi izvēlas citus robežpunktus, bet īpašas izvēles jau nav," viņš atzinis, piebilzdams, ka garās rindas var atsaukties arī uz patērētājiem.

Kā aģentūru informējis Lietuvas Muitas departaments, šīs diennakts laikā caur Raigardas kontrolpunktu Lietuvā iebraukušas 209 kravas mašīnas un tas pilnībā atbilst šā punkta caurlaides spējai, tikmēr Lietuvas pusē izbraukšanai uz Baltkrieviju īpašu rindu nav.

Muitas departaments iesaka šoferiem izvēlēties citus robežas šķērsošanas punktus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu