LIZDA: Nākamā gada budžets palielinās nevienlīdzību starp pedagogu algām (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Atbilstoši nākamā gada valsts budžeta plānojumam palielināsies nevienlīdzība starp pedagogu algām, šādu viedokli pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Nākamā gada valsts budžetā papildus 41 miljons eiro paredzēti Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), kas ir par 15% vairāk nekā iepriekšējā gadā. No tiem 10,6 miljoni eiro paredzēti zinātnes bāzes finansējuma palielināšanai un fundamentālo un lietišķo pētījumu finansēšanai. Tas ļaus zinātnes bāzes finansējumu palielināt par aptuveni 32% salīdzinājumā ar šobrīd piešķirto finansējumu.

Tomēr LIZDA priekšsēdētāja nav apmierināta par plānoto budžeta sadalījumu. Viņa sacīja, ka var teikt atzinīgus vārdus par ilgi gaidītā papildus finansējuma piešķiršanu zinātnes jomā, taču salīdzinājumā ar kaimiņu valstīm un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD), algas izglītības nozarē neesot konkurētspējīgas.

Vanaga ir vīlusies, ka

nākamā gada budžets neesot novērsis algas nevienlīdzību pedagogu vidū, bet pretēji - tas to palielināšot.

Pašreizējais budžeta sadalījums paredz papildus piešķirt pedagogu darba samaksai 15,2 miljonus eiro. Savukārt papildus 2,3 miljonus eiro paredzēts novirzīt pirmsskolas pedagogu algas pieaugumam. Tas minimālās algas likmi palielinātu līdz 872 eiro, informēja IZM.

Kā risinājumu Vanaga saskata pārskatīt prioritātes. Viņas skatījumā, esošajā budžetā prioritātes izskatās investīcijas ēkās, iekārtās, infrastruktūrā, bet ne cilvēkos, kas strādātu modernizētajās ēkās ar jaunajām iekārtām. Tāpat viņa uzsvēra, ka

izglītības iestādes nevar nodrošināt izglītības pieejamību un kvalitāti, kamēr nav atrasts risinājums nevienlīdzības novēršanai,

sabalansētas slodzes ieviešanai un konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu