Sarkanā Ziemassvētku katliņa stāsts – kā tas sākās?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētku katliņš ir labdarības akcija, kas norit visā pasaulē. Cilvēki tiek aicināti ziedot, lai atbalstītu līdzcilvēkus. Vērīgākie Ziemassvētku filmu skatītāji sarkano katliņu būs pamanījuši tādās pazīstamās filmās kā Viens pats mājās vai Mistera Bīna sērijās.

Katliņa stāsts aizsākās tālajā 1891. gadā. Pestīšanas armijas kapteini Džozefu Makfiju satrauca tas, ka tik daudz cilvēku cieš badu Sanfrancisko ielās.

Ziemassvētku laikā viņš apņēmās sagādāt svētku maltīti trūkumcietējiem. Domājot, kur rast līdzekļus, viņš atcerējās savus jūrnieka gadus Liverpūlē. Viņš atminējās lielu metāla katlu, kas bija novietots kādā ostā, lai jūrnieki, nokāpjot no pietauvotajiem kuģiem, varētu iemest kādu monētu nabadzīgajiem.

Nākamajā dienā kapteinis Makfijs nolika līdzīgu katlu Oklendas prāmju ostā Kalifornijā. Līdzās katliņam viņš novietoja uzrakstu “Lai katliņš vārās!”. Drīz vien bija savākti pietiekami daudz līdzekļu.

Lai arī Latvijā Ziemassvētku katliņa akcija ir salīdzinoši nesena tradīcija pie mums Latvijā, tomēr Pestīšanas armijas brīvprātīgie pirms Ziemassvētkiem iziet ielās un visbiežāk pie tirdzniecības centriem aicina cilvēkus ziedot un dot savu atbalstu tiem, kuriem palīdzība vajadzīga visvairāk.

Foto: Publicitātes foto

Ziedojot Ziemassvētku katliņam, svētku maltīte būs katrā mājā

Latvijā Pestīšanas armija saziedotos līdzekļus izlietoto svētku maltītes pagatavošanai un svētku pusdienām ar pasākuma programmu vientuļiem cilvēkiem. Pasākumi notiek Pestīšanas armijas centros visā Latvijā.

Ziedot iespējams organizācijas mājaslapā, kā arī īpašās akcijas "Ziemassvētku katliņš" vietās pie lielveikaliem Rīgā un citviet Latvijā.

Par Pestīšanas armiju Latvijā

Pestīšanas armija kā reliģiska organizācija ar dažādām sociālās atbildības un labdarības programmām darbojas vairāk nekā 130 pasaules valstīs. Vēsturiski Pestīšanas armija dibināta 19. gadsimta beigās kā kristīgā misija Londonā. Tās dibinātāji dēvēja to par armiju, bet brīvprātīgos un kalpotājus – par karaspēku, tāpēc tradicionāli organizācijā tiek izmantota militārā terminoloģija un apģērbs. Latvijā Pestīšanas armija kā organizācija tika reģistrēta 1923. gadā Jelgavā, un tā darbojās līdz 1943. gadam, kad tās darbība tika aizliegta un īpašumi nacionalizēti. 1990. gadā organizācija varēja atsākt savu darbu Latvijā. Pestīšanas armija Latvijā iekļaujas Zviedrijas un Latvijas teritorijā. Latvijas reģionu vada majori Dāvids un Anna Kotrikadzes un kapteine Sāra Ilsters (Sarah Ilsters). Latvijā strādā 23 virsnieki un garīdznieki, 51 darbinieks un 388 biedri. Rīgā darbojas trīs centri, dienas centrs bērniem “Patvērums”, kā arī sociālais centrs. Latvijā Pestīšanas armijas centri ir arī Bauskā, Iecavā, Jelgavā, Daugavpilī, Liepājā, Saldū un mazākās apdzīvotās vietās kā llmājā, Sarkaņos, Sedā, Drustos, Liepā, Skangaļu muižā Priekuļu novadā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu