Polija noraida EK priekšlikumu migrantu krīzes lietā (14)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Polija trešdien noraidīja Eiropas Komisijas (EK) piedāvātos priekšlikumu Baltkrievijas mākslīgi izraisītās migrantu krīzes noregulēšanai, Polijas vēstniekam Eiropas Savienībā (ES) Andžejam Sadosam norādot, ka priekšlikums par migrantu patvēruma piešķiršanas prasību reģistrācijas un izskatīšanas termiņu pagarināšanu ir kontrproduktīvs.

Patvēruma piešķiršanas process migrantiem ir jāaptur pilnībā, norādīja diplomāts.

EK priekšlikumi to apstiprināšanas gadījumā novedīs pie Polijas, Lietuvas un Latvijas "pārmērīgas noslogošanas", izskatot pieteikumus par patvēruma piešķiršanu, sacīja Sadoss.

"EK pieņēma priekšlikumu, kas ir pilnīgi pretējs tam, ko mēs ierosinājām," norādīja diplomāts. "Mēs ierosinājām, ka atbildei uz hibrīduzbrukumu jābūt patvēruma pieteikumu procedūras apturēšanai, nevis tās termiņu pagarināšanai".

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas nelegāli iesūtīt tūkstošiem migrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš 8.novembra notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā. Ir arī notikušas migrantu sadursmes ar Polijas robežsargiem, armiju un policiju.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu