Iespēja pieteikties nodokļu samaksas termiņa pagarināšanai līdz 2023.gada vidum

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Nodokļu maksātāji, kuri kopš 11.oktobra nevar veikt savu saimniecisko pamatdarbību, no ceturtdienas var pieteikties iespējai nodokļu maksājumus sadalīt termiņos vai atlikt to samaksu uz laiku līdz 2023.gada 30.jūnijam, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Šī iespēja attiecas tikai uz tiem nodokļu maksātājiem, kuriem atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam no 11.oktobra aizliegts veikt pamatdarbību valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ, piemēram, pakalpojumi, kas ir saistīti ar izklaidi un atrakcijām iekštelpās.

Šie nodokļu maksātāji var lūgt sadalīt vai atlikt nodokļu maksājumus, kuru samaksas termiņš ir iestājies valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, mēnesī, kad ārkārtējā situācija beigusies, vai nākamajā mēnesī pēc ārkārtējās situācijas beigām, kā arī piešķirt termiņa pagarinājumu tiem nokavētajiem nodokļu maksājumiem, kuru samaksas termiņš jau ir pagarināts saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām".

Nodokļu atbalsta pasākumam nodokļu maksātāji var pieteikties VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, aizpildot īpaši tam paredzētu veidlapu, ne vēlāk kā 15 dienu laikā no nodokļu samaksas termiņa iestāšanās vai 30 dienu laikā no grozījumu Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā spēkā stāšanās dienas, proti, 2.decembra.

Atbalsta programmas saskaņošana ar Eiropas Komisiju turpinās, tādēļ VID gala lēmums par samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu tiks pieņemts pēc šī saskaņojuma saņemšanas.

Šis atbalsta pasākums ir pieejams papildus jau šobrīd likumā "Par nodokļiem un nodevām" paredzētajām iespējām.

Lēmums par nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu tiks atcelts, ja nodokļu maksātājs neievēros noteiktos samaksas termiņus, neveiks kārtējos vai pagarinātos maksājumus. Lēmumu atceļot, nesamaksātajai nodokļu pamatparāda daļai tiks aprēķināta nokavējuma nauda.

Nokavētajam nodokļu maksājumam, kura samaksai ir piešķirts termiņa pagarinājums, netiks aprēķināta nokavējuma nauda un informācija par nokavētajiem nodokļu maksājumiem netiks publicēta VID parādnieku datubāzē. Vienlaikus VID savā tīmekļvietnē publicēs nodokļu maksātāju sarakstu, kuriem piešķirts nodokļu samaksas termiņa pagarinājums.

Nodokļa samaksas pagarinājums neattiecas uz kredītiestādēm un finanšu iestādēm. Tāpat to nevar izmantot nodokļu maksātāji, kuru finansiālais stāvoklis neliecina par pagarinājuma nepieciešamību vai neļauj izpildīt nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma nosacījumus.

Pagarinājumu nevar izmantot arī tie nodokļu maksātāji, kuri neievēro kārtējo nodokļu maksājumu samaksas termiņus VID agrāk pieņemtajos lēmumos, kā arī tie, kas nav sadarbojušies ar VID.

Plašāka informācija par atbalsta pasākumiem nodokļu jomā pieejama VID tīmekļvietnē "www.vid.gov.lv" sadaļā "Covid-19".

VID pārstāvji tiešsaistes seminārā "Nodokļu samaksas termiņa pagarināšana" pirmdien, 6.decembrī, plkst.11 plašāk informēs par šo iespēju un sniegtas atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem.

Tie nodokļu maksātāji, kuru saimniecisko darbību neskar Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi, var izmantot jau līdz šim normatīvajos aktos noteiktās iespējas nodokļu samaksas termiņa atlikšanai un pagarināšanai līdz vienam gadam. Plašāka informācija pieejama VID tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu