Tallija ziedojumu Bērnu slimnīca ieguldīs tehnoloģiju un zinātnes attīstībā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Mecenāta Džona Martina Tallija ziedojums Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai (BKUS) 20 miljonu eiro apmērā ļaus turpināt jau sākto Bērnu slimnīcas digitālo transformāciju, veidojot tehnoloģiski inovatīvu vidi bērnu veselības uzlabošanai, attīstot ārstniecību un padziļinot zinātnes, pētniecības un izglītības iespējas, informē ārstniecības iestāde.

Tehnoloģiju uzņēmuma "MikroTīkls" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Tallijs pauž, ka ir priecīgs un pagodināts, ka viņam ir iespēja atbalstīt BKUS.

"Iepazīstoties ar jau esošajām attīstības iestrādēm sadarbībā ar citiem atbalstītājiem un vērienīgajiem inovāciju plāniem, kas paredz virkni konkrētu pasākumu, tostarp personalizētu pieeju un starptautisku sadarbību bērnu onkoloģijas jomā,

esmu sapratis, ka slimnīcai ir potenciāls kļūt par pediatrijas ekselences centru starptautiskā mērogā," par ziedojumu saka Tallijs.

Pēc viņa paustā, finansējums šī projekta sākšanai ir tikai viena daļa no nepieciešamā. Vienlaikus ar savu ziedojumu Tallijs aicina arī citus mecenātus atbalstīt mūsdienīgas, augstākā līmeņa bērnu slimnīcas izveidi. "Ir lieliski sadarboties ar tik aizrautīgu komandu, kas strādā, lai sasniegtu šos mērķus," norāda mecenāts.

Bērnu slimnīcas vadītājs Valts Ābols skaidro, ka šis ir nozīmīgs atbalsts arī BKUS attīstības un digitālas transformācijas ceļam, ko aktīvi atbalstījis Valsts prezidents Egils Levits.

"Mēs esam neizsakāmi pateicīgi par Džona Martina Tallija izrādīto uzticēšanos,

ar šāda apmēra ziedojumu atbalstot Bērnu slimnīcas izaugsmes plānus un mērķtiecīgi izloloto vīziju par to, kādai jābūt pasaules līmeņa bērnu universitātes slimnīcai kā starptautiski atzītai ārstniecības, izglītības un zinātnes ekosistēmai," uzskata Ābols.

Pēc viņa sacītā, šī sadarbība ir balstīta vienotā pārliecībā, ka bērni ir mūsu sabiedrības lielākā vērtība, kuriem BKUS kā vienīgā bērnu slimnīca Latvijā spēj nodrošināt visaugstākā līmeņa ārstniecību.

Slimnīcas izaugsmes stratēģiju atzinīgi novērtējusi arī Veselības ministrija. Ārstniecības iestādē skaidro, ka BKUS digitālās transformācijas plāns ir būtisks nacionālā mēroga pilotprojekts Latvijas pediatrijas attīstībā, kas tiek realizēts ar vietējo un starptautisko uzņēmumu atbalstu, kā arī sadarbībā ar Latvijas augstskolām un pētniecības institūtiem. Projekta startam noteicoša bija arī Latvijas Valsts prezidenta tikšanās ar "Microsoft" prezidentu Bredu Smitu, kurš kā viens no pirmajiem pauda atbalstu šim projektam.

Bērnu slimnīcas izaugsmes un digitālās transformācijas stratēģija iekļauj vairākus virzienus. Lai sasniegtu izcilus ārstēšanas rezultātus,

tiks veicināta personalizētas medicīnas attīstība, īpaši onkoloģijas jomā, un pilnveidotas patoloģijas laboratorijas iespējas.

Tāpat tiks attīstītas izglītības iespējas un apmācību vide topošajiem profesionāļiem, kā arī zināšanu un prasmju pārnese esošo profesionāļu vidū gan bērnu veselības, gan citās bērnu slimnīcas kompetences un izcilības jomās, piemēram, pacientu drošības un pacientu pieredzes jautājumos vai mediķu digitālo prasmju attīstīšanā. Turklāt, kā atzīmē slimnīcā, sadarbībā ar ieinteresētajiem partneriem tiks ieviesta plaša simulāciju pielietošana izglītības un tālākizglītības stiprināšanai, kā arī attīstīta pētniecības un inovāciju infrastruktūra, tostarp veidojot atvērtu digitālās pētniecības vidi.

Izveidojot un attīstot atvērtu vidi sadarbībai, zināšanu apmaiņai un inovāciju radīšanai jaunuzņēmumu, medicīnas personāla un studentu starpā, jaunais centrs sniegšot būtisku atspērienu slimnīcas izaugsmes lēcienam. Taču, pēc slimnīcā paustā, ilgtermiņa uzdevumu formulēšanai un mērķu sasniegšanai arī turpmāk būs nepieciešams spēcīgu sadarbības partneru atbalsts un cieša mijiedarbība ar augstskolām, pētniecības un zinātnes institūcijām, industrijas pārstāvjiem, kā arī jaunuzņēmumiem veselības tehnoloģiju jomā.

Jau ziņots, ka Tallijs apņēmies ziedot BKUS 20 miljonus eiro. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) skaidroja, ka šī ziedojuma nolūks ir paredzēt veselības aprūpes centra izveidi BKUS, lai slimnīca varētu attīstīt jaunus pakalpojumus roku rokā ar pētniekiem un zinātniekiem.

"Līdz ar to BKUS varēs veidoties par organizāciju, kas mācās un māca arī pārējos sistēmas dalībniekus un virza inovācijas," sacīja Pavļuts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu