Ukraina brīdina par Krievijas iespējamo uzbrukumu janvāra beigās (33)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Turpinoties spriedzes pieaugumam, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrēšanās pie Ukrainas robežām, Kijeva piektdien brīdinājusi, ka Maskava varētu janvārī sāk liela mēroga uzbrukumu.

Savienotās Valstis un tās sabiedrotie jau nedēļām ilgi pauž satraukumu par Krievijas karaspēka koncentrēšanos pie Ukrainas robežām, paužot bažas, ka Kremlis plāno iebrukumu kaimiņvalstī.

"Visticamākais brīdis, lai sasniegtu gatavību eskalācijai, būs janvāra beigas," paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

Uzrunājot parlamenta deputātus, Rezņikovs norādīja, ka ukraiņu izlūkdienesti analizē visus iespējamos scenārijus.

"Liela mēroga eskalācijas iespēja no Krievijas puses pastāv," atzina ministrs.

Viņš piebilda, ka sācies "ziemas mācību periods" un ka Krievija jau uzsākusi militāros manevrus netālu no Ukrainas robežām.

Saskaņā ar viņa aplēsēm pie Ukrainas robežām, okupētajā Krimas pussalā un Austrumukrainas teritorijās, kuras kontrolē Maskavas uzturētās kaujinieku bandas, šobrīd sakoncentrēti aptuveni 100 000 Krievijas karavīru.

Kā šonedēļ paziņojušas ASV, to rīcībā esot "pierādījumi", ka Krievija varētu plānot iebrukumu Ukrainā. Vašingtona brīdinājusi Maskavu, ka karadarbības atsākšanas gadījumā tai jārēķinās ar nopietnām sekām.

Tikmēr Krievija noraidījusi šis apsūdzības, nosaucot tās par "histēriju".

Savukārt Rezņikovs norādīja, ka "eskalācija" esot "ticams scenārijs".

Viņš uzsvēra, ka Ukrainai un tās sabiedrotajiem cena par iespējamo uzbrukumu jāpadara "agresoram par nepieņemamu".

Ministrs atkārtoti norādīja, ka Kijeva meklē "politiski-diplomātisku risinājumu" attiecībās ar Krieviju un ka tā nenodarbojas ar "militārām provokācijām".

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu