Lietuvas robežsardze: Cigarešu kontrabanda no Baltkrievijas uz Lietuvu pieaug (3)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts robežsardze

Cigarešu kontrabanda no Baltkrievijas uz Lietuvu šogad pieaugusi un palielinājušies arī atsevišķo kontrabandas sūtījumu apjomi, savukārt par šo darbību aizturēto personu skaits salīdzinājumā ar pagājušo gadu sarucis, piektdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT).

Šā gada vienpadsmit mēnešos robežsargi aizturējuši 2 410 197 paciņas kontrabandas cigarešu - par 661 000 vairāk nekā tai pašā laikposmā pērn, tikmēr aizdomās par kontrabandu vai nelikumīgu akcīzes preču transportēšanu šogad aizturēti 419 cilvēki, bet pagājušajā gadā - 619. Šogad līdz ar 379 Lietuvas pilsoņiem šādā nodarījumā pieķerti 28 Baltkrievijas un seši Latvijas pilsoņi, kā arī vēl trīs valstu pilsoņi un viens bezvalstnieks.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, ar nelegālo preču transportēšanu nodarbojušies gan atsevišķi cilvēki, kas tās tirgojuši šauram patērētāju lokam, gan noziedzīgie grupējumi. Nereti paši kontrabandisti valstu robežu nepārkāpj, preces vienkārši pārsviežot Lietuvas pusē.

Būtisku kopējā cigarešu kontrabandas apjoma pieaugumu robežsargi cita starpā skaidro arī ar to, ka biežāk tiek aizturēti tabakas izstrādājumu sūtījumi, kas no Baltkrievijas Lietuvā nonāk, paslēpti kravas vilcienos - šāda tendence vērojama jau kopš pagājušā gada otrās puses. Vēl viens iemesls, kādēļ robežsargu rokās nonāk vairāk nelegālo cigarešu, ir apstāklis, ka migrantu krīzes dēļ pēdējā laikā būtiski pastiprināta robežas apsardzība.

Pa dzelzceļu Lietuvu šogad sasniedzis aptuveni 41% no kopējā aizturēto cigarešu apjoma - gandrīz 986 000 paciņu, kamēr pērn - nepilni 360 000 paciņu. Kontrabandas tabakas izstrādājumi lielākoties paslēpti dažādās beramkravās vai vagonu konstrukcijās, bet dažkārt arī īpaši ierīkotās slēptuvēs. Konstatēti gadījumi, kad kontrabandisti izmantojuši apstākli, ka vagona slēdzējmehānisma nolietojums vai bojājums ļauj piekļūt kravai, nesabojājot sūtītāja vai muitas plombu.

Kā norāda robežsardze, akcīzes preču kontrabandistiem ir ērti izmantot dzelzceļu, jo tas ļauj pārvadāt lielus sūtījumus un izkraut tos jebkurā maršruta punktā attālāk no valsts robežas, turklāt bieži mainot izkraušanas vietas.

Vēl viens iemesls pārorientēties uz šo transporta veidu ir apstāklis, ka lielākā daļa tā dēvētās zaļās robežas, kas iet caur mežiem, pāri purviem un ūdenstilpēm, jau aprīkota ar novērošanas sistēmām, tostarp Lietuvas un Krievijas robeža tiek pilnībā novērota visā garumā, tādēļ tur fiksēti tikai daži atsevišķi kontrabandas gadījumi, bet no kopējā robežsargu aizturētā kontrabandas cigarešu apjoma 95,9% ievests no Baltkrievijas.

VSAT atzīmē, ka robežsargu novērotās tendences lielā mērā saskan ar Lietuvas muitas publiskoto informāciju par jūtami pieaugušo muitā aizturēto nelegālo Baltkrievijas tabakas izstrādājumu apjomu.

98,6 procentiem šogad robežsargu aizturēto cigarešu paciņu bijušas Baltkrievijas akcīzes markas. Visbiežāk aizturētas Grodņas tabakas fabrikā "Ņeman" ražotās "Fest", "NZ" un "Minsk" marku cigaretes.

Kontrabandas apmēru pieaugumu nosaka arī tas, ka šīs fabrikas ražošanas apjomi vairākkārt pārsniedz pieprasījumu Baltkrievijas iekšējā tirgū, bet pārējā produkcija tiek nelegāli izvesta uz citām valstīm, tai skaitā Lietuvu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu