Mediķi sagatavojuši ieteikumus Covid-19 ārstēšanai mājās (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ārsti. Ilustratīvs attēls.
Ārsti. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Joprojām daļa pacientu, kuri nonāk slimnīcu Covid-19 nodaļās, tiek ievesti novēloti. Stradiņa slimnīcas ārstu pieredze liecina, ka pārsvarā tie ir gados vecāki cilvēki. Lai palīdzētu saprast, kādas zāles lietot un kurā brīdī jāzvana neatliekamajai palīdzībai, mediķi ir sagatavojuši vienkāršus ieteikumus tiem, kuri ārstējas mājās, vēsta Latvijas Televīzija.

Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir normāla organisma aizsargreakcija. Ja tā pārsniedz 38 grādus, to mazina, lietojot paracetamolu. Ne vairāk kā sešas tabletes dienā. Klepus ir aizsargreflekss, kas palīdz attīrīties elpceļiem. Mokoša klepus gadījumā iesaka kodeīnu saturošus medikamentus.

Šādus vienkāršus padomus četri Stradiņu ārsti apkopojuši vienā materiālā.

Mērķis – palīdzēt tiem, kas vīrusu ārstē mājās, ģimenes ārstu uzraudzībā.

"Ir svarīgi saprast, ko darīt mājās, lai nenonāktu līdz slimnīcai!" uzsvēra Stradiņa slimnīcas ārste rezidente Judīte Lukša.

Daudz tiek runāts par temperatūras mērīšanu un skābekļa saturāciju, bet tikpat būtiski ir uzņemt šķidrumu un sekot sirdsdarbībai.

"Ja krītas asinsspiediens, īpaši ātri samazinās vai ir ātra sirdsdarbība – virs 90, 100 reizēm, arī tad jāvēršas pēc palīdzības," norādīja slimnīcas 4. Covid-19 nodaļas virsārsts Kārlis Rācenis.

Patlaban Covid-19 nodaļas nav tik noslogotas kā pirms mēneša. Tāpēc noteikti palīdzēt iespējams lielākam pacientu skaitam. Pateikt, cik daudz cilvēku slimnīcā vēršas novēloti, ārsti nevar. Bet tie ir tieši seniori, kuri baidoties zvanīt 113.

"Mēs redzam, ka tie ir gados vecāki cilvēki, kas vēršas novēloti. Gados jauni vēršas ātri pēc palīdzības," pastāstīja Rācenis.

Ārstu izstrādātie ieteikumi, kā ārstēt Covid-19 mājas apstākļos, nosūtīti arī ģimenes ārstu praksēm un atrodami Stradiņa slimnīcas sociālo tīklu kontos.

Informāciju materiālam apkopojuši pneimonoloģe Dace Žentiņa, ārste gastroenteroloģijas rezidente Judīte Lukša, internists Kārlis Rācenis un infektoloģe Aija Vilde.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu