Ungārija bloķē ES kopējo dalību Baidena plānotajā "Demokrātijas samitā" (5)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X

Ungārija bloķējusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kopīgo dalību ASV prezidenta Džo Baidena organizētajā "Demokrātijas samitā", piektdien atklājuši anonīmi avoti diplomātu aprindās.

Diplomāti Briselē Vācijas ziņu aģentūrai DPA stāstījuši, ka Ungārija izmantojusi savas veto tiesības, jo valsts premjerministrs Viktors Orbans ir vienīgais no ES līderiem, kurš nav uzaicināts uz nākamnedēļ gaidāmo tiešsaistes samitu.

Vienlaikus avoti apliecinājuši, ka neveiksmi cietis Orbana valdības mēģinājums bloķēt arī Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas un Eiropadomes prezidenta Šarla Mišela dalību samitā. Juristi secinājuši, ka bloka augstākās amatpersonas var piedalīties pasākumā arī tad, ja pret to iebilst kāda dalībvalsts.

Ceturtdien un piektdien plānotais tiešsaistes samits koncentrēsies uz trim tēmām: aizsardzība pret autoritārismu, cīņa ar korupciju un cilvēktiesību aizsardzības sekmēšana.

Diplomāti atzinuši, ka Ungārijas valdības centieni bloķēt ES dalību samitā nav pārsteigums, jo lēmums neuzaicināt Orbanu, kad pārējo ES dalībvalstu līderi ir ielūgti, bijis atklāts apvainojums.

Bija plānots, ka ES kopīgi izveidos pozīcijas dokumentu par galvenajiem samita tematiem. Darba grupu līmenī par to jau bija sāktas sarunas.

Jau ziņots, ka Baidens uz virtuālu demokrātijas samitu uzaicinājis aptuveni 110 valstis, tostarp lielākos Rietumu sabiedrotos, kā arī Irāku un Pakistānu, redzams Valsts departamenta tīmekļa vietnē publicētajā sarakstā.

ASV lielākā sāncense Ķīna nav uzaicināta, tomēr Taivāna ir, kas varētu kārtējo reizi izraisīt Pekinas nepatiku. Dalībnieku sarakstā nav arī Turcijas, kas tāpat kā ASV ir NATO dalībvalsts. Tāpat nav uzaicināta arī Krievija.

Uz tīmekļa konferenci uzaicinātas vien divas Tuvo Austrumu valstis - Izraēla un Irāka.

ASV tradicionālie arābu sabiedrotie - Ēģipte, Saūda Arābija, Jordānija, Katara un Apvienotie Arābu Emirāti - nav uzaicināti.

Brazīlija ir uzaicināta, kaut arī tās galēji labējais prezidents Žairs Bolsonaru izpelnījies kritiķu pārmetumus par autoritārām nosliecēm.

No bijušās PSRS valstīm nav uzaicināta Baltkrievija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Tadžikistāna, Uzbekistāna un Azerbaidžāna.

Kongo Demokrātiskā Republika, Dienvidāfrika, Nigērija un Nigēra ir uzaicināto Āfrikas valstu vidū.

Baltais nams par samita plānošanu paziņoja augustā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu