Video ⟩ Apsaldētas kājas un potenciāli ceļš atpakaļ uz mājām. Irākas kurdu stāsts (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu kļūst arvien sarežģītāk. Ne tikai žoga, bet arī laika apstākļu dēļ - sniegā vieglāk robežpārkāpējiem sadzīt pēdas. LTV „Panorāma” sestdienas vakarā ziņo par kādu kurdu ģimeni, kurai mēģinājums nokļūt Eiropā beidzās ar apsaldētām kājām, aizturēšanu un atgriešanos starta vietā.

Daugavpils pārvaldes dienesta priekšnieka vietnieks, pulkvežleitnants Juris Kusiņš skaidro: „Pirms atgriešanas atpakaļ uz Baltkrieviju nodrošinām šīs personas ar siltu apģērbu, apaviem, siltajām zeķēm, cepurēm segām. Nepieciešamības gadījumā nodrošinām arī ar sausās pārtikas pakām un higiēnas precēm.”

Humānu apsvērumu dēļ valsts robežu atļauts šķērsot 85 personām. No tiem vairāk nekā 30 – bērni. Kādos gadījumos robežsardze tā rīkojas?

Pēc pulkvežleitnanta Juria Kusiņa teiktā, tās ir ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem. Tās ir personas ar dažādiem veselības traucējumiem. Personas, kam nepieciešama stacionāra ārstēšanās medicīnas iestādēs, vienai no personām bija amputētas abas pēdas. Viens no pēdējiem gadījumiem, kad tika atļauts šķērsot robežu – tā bija sieviete grūtniece un viņas vīrs.

Kaut arī šie cilvēki saņem medicīnisko palīdzību, un līdz repatriācijai tiek izmitināti robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centros,

cilvēkiem, kam humānu iemeslu dēļ atļauts iekļūt Latvijā, nav cerību šeit palikt pastāvīgi vai doties tālāk uz Eiropu. Ārkārtējās situācijas regulējums liedz viņiem iesniegt patvēruma pieteikumu.

Viņu vidū ir arī Irākas kurdu ģimene – Rašids un viņa sieva Aiša. Viņus robežsargi šonedēļ atrada pie pašas robežas. Aišai bija apsaldētas kājas un citas veselības problēmas, turklāt sieviete ir sestajā grūtniecības mēnesī.

"Man bija ļoti slikti un ceļš bija grūts, es saslimu un gandrīz vairs nevarēju paiet. Labi, ka robežsargi mūs atrada un nogādāja slimnīcā. Visi šeit bija ļoti laipni un tagad man ar veselību ir labi un bērniņam arī viss kārtībā," teica Aiša.

Rašids stāstīja – jaunajai kurdu ģimenei Irākā neesot gandrīz nākotnes iespēju. Tādēļ vēlējušies nokļūt Eiropā. Nekāda konkrēta valsts neesot bijusi padomā – ka tikai Eiropa.

"Ja būtu iespējams mēs ļoti labprāt paliktu arī tepat Latvijā. Bet, ja nav tāda varianta, nav iespējas iesniegt patvēruma lūgumu, tad mēs vienkārši gribam nokļūt atpakaļ mājās Irākā," teica Rašids.

Plašāk LTV "Panorāmas" video sižetā

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu