Bruņojuma ražotāju apgrozījums aug par spīti pandēmijai (9)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Neskatoties uz pandēmiju un tās izraisītajām ekonomikas problēmām, bruņojuma tirdzniecības apjoms pasaulē pērn turpināja pieaugt un sesto gadu pēc kārtas lielāko bruņojuma ražotāju apgrozījums palielinājās.

Par to liecina pirmdien publicētie Stokholmā bāzētā Starptautiskā miera pētījumu institūta (SIPRI) jaunākie dati.

SIPRI aprēķini liecina, ka pasaulē 100 lielāko bruņojuma ražošanas kompāniju apgrozījums 2020.gadā bija 531 miljards ASV dolāru (470 miljardi eiro), kas ir par 1,3% vairāk nekā 2019.gadā.

Bruņojuma kompāniju apgrozījums pandēmijas dēļ nav cietis, jo valdības turpināja iepirkt militāro aprīkojumu un pakalpojumus. Dažas valdības pat palielinājušas aizsardzības izdevumus, lai tādā veidā palīdzētu kompānijām pārvarēt krīzi laikā, kad globālā ekonomika piedzīvojusi kritumu par 3,1%.

Līdere bruņojuma tirdzniecībā joprojām ir ASV, kur atrodas 41 no pasaulē simt lielākajām aizsardzības aprīkojuma ražošanas kompānijām.

ASV uzņēmumi pērn pārdeva bruņojumu 285 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir par 1,9% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Simt lielāko bruņojuma tirgotāju sarakstā pirmajās piecās vietās pērn ierindojās ASV kompānijas. Nepārspēta līdere ar 58,2 miljardu ASV dolāru apgrozījumu bija iznīcinātāju "F-35" ražotāja "Lockheed-Martin".

Otrajā vietā ierindojusies Ķīna - pieci tās uzņēmumi pārdevuši bruņojumu 66,8 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir par 1,5% vairāk nekā 2019.gadā. SIPRI norāda, ka Ķīnā varētu būt vēl citas bruņojuma kompānijas, kuru apgrozījums ļautu tās ierindot starp simt lielākajām pasaulē, tomēr dati nav pietiekami uzticami, lai tās iekļautu pētījumā.

Lielbritānijas septiņas aizsardzības kompānijas pērn kopumā pārdeva bruņojumu 37,5 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir par 6,2% vairāk nekā 2019.gadā.

Savukārt četru sarakstā iekļauto Vācijas aizsardzības rūpniecības kompāniju apgrozījums gada laikā audzis par 1,3%, sasniedzot 8,9 miljardus ASV dolāru.

No lielākajām bruņojuma ražotājām pērn apgrozījuma samazinājumu piedzīvoja tikai Francijas un Krievijas kompānijas.

Krievijas kompāniju apgrozījuma kritums turpinājies jau trešo gadu pēc kārtas.

Ziņojumā norādīts, ka salīdzinājumā ar 2019.gadu bruņojuma apgrozījuma pieauguma temps pasaulē ir būtiski samazinājies, vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumiem ietekmējot piegāžu ķēdes arī aizsardzības ražošanas sektorā.

Pētījumā aplūkoto bruņojuma apgrozījumu veido militāro preču un pakalpojumu pārdošana militāriem klientiem savā valstī un ārvalstīs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu