Plāno izveidot pilnībā jaunu un mūsdienīgu digitālās veselības platformu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kādai jābūt pacientu datu digitalizācijas stratēģijai un kādas priekšrocības veselības nozares inovācijas var sniegt pacientiem, ārstiem un citiem veselības aprūpes sistēmas dalībniekiem, – par šīm un citām aktualitātēm aizvadītajā nedēļā Rīgā otro gadu pēc kārtas tika spriests lielākajā pacientu datu tēmai veltītajā samitā "Health Data Summit Riga 2021: Digital Leap For Improved Patient Care”. Vairākas stundas tiešsaistē tika uzklausīti pacientu stāsti, ārstu ikdienas pieredze, kā arī respektablu vietējo un starptautisko speciālistu viedokļi.

“Šobrīd ar Pasaules Veselības organizācijas Latvijas pārstāvniecības atbalstu Veselības ministrija strādā pie digitālās veselības stratēģijas. Pirmie uzlabojumi gaidāmi jau nākamgad, bet tuvākajos piecos, sešos gados plānojam izveidot pilnībā jaunu un mūsdienīgu digitālās veselības platformu – stratēģisku rīku, kas palīdzēs nodrošināt piekļuvi veselības aprūpei, uzlabojot tās kvalitāti un efektivitāti. Vienlaikus ir svarīgi uzlabot pacientu attālināto saziņu ar ģimenes ārstiem, kā arī sekundārās un terciārās veselības aprūpes speciālistiem jebkurā vietā Latvijā. Mūsu mērķis ir veselības aprūpes speciālistus padarīt par vienotu pacientu virtuālo komandu, kas savstarpēji konsultējas par pacienta veselības stāvokli un pilnībā pāriet uz veselības datu dokumentāciju digitālā vidē,” teica Latvijas veselības ministrs Daniels Pavļuts. Ministrs skaidroja, ka Veselības ministrija iecerējusi veidot kodolu – datu krātuvi, kas ļaus uzkrāt pacientu datus no dažādiem reģistriem un institūcijām, padarot tos pieejamus jebkuram veselības aprūpes speciālistam.

Samita laikā eksperti vairākkārt norādīja, ka veselības sistēmas centrā vienmēr ir jābūt pacientam un viņa interesēm. Savukārt Covid-19 pandēmija vēlreiz aktualizēja vajadzību pēc veiksmīgi digitalizētiem pacientu datiem, padarot veselības aprūpes sistēmu daudz efektīvāku, ērtāku un pieejamāku.

Plaušu vēža pacientu un tuvinieku biedrības valdes loceklis Harijs Gals un Latvijas pacientu organizāciju tīkla dibinātāja un Latvijas Reto slimību alianses prezidente Baiba Ziemele iezīmēja, ka strukturizētas un kopējas digitālo datu sistēmas neesamības dēļ trūkst pilnvērtīgu datu, kas var liegt piemērot pacientam pareizu ārstēšanu. “Daudzi nesaprot, kādēļ ir nepieciešams ieviest izmaiņas sistēmā un padarīt veselības datus pieejamus vienuviet. Manā gadījumā, ejot pie ārsta, es ņemu līdzi lielu kaudzi ar dokumentiem, mēģinot veselības aprūpes speciālistiem pastāstīt, kādas ārstēšanas metodes man nevar piemērot retās slimības dēļ. Tā kā par manu slimību nekas nav minēts “E-veselība”, regulāri sastopu ārstus, kuri ir vienkārši pārsteigti un nesaprot, kas ar mani notiek. Nevaram vēlēties, lai ārsti zina visu par retajām slimībām, bet akūtās nepieciešamības, piemēram, nelaimes gadījumā, man līdzi var nebūt visi dokumenti, kas var apdraudēt manu dzīvību. Ja visi mani dati un izmeklējumi būtu pieejami vienuviet, tie būtu pārskatāmāki un piemērotu palīdzību būtu iespējams saņemt ātrāk,” skaidro Baiba Ziemele.

Foto: Publicitātes foto

Samita laikā veselības nozares eksperti un līderi vairākkārt norādīja, ka veiksmīgai datu digitalizācijai svarīgi ir tehniskie aspekti un pacientu uzticība un pārliecība, ka viņu dati ir drošībā. Dānijas veselības ministrs Magnuss Heunike uzsvēra: “Covid-19 pandēmija ir pierādījusi, cik svarīga nozīme ir uzticībai. Uzticībai gan valdībai, gan vakcīnām, gan iedzīvotāju vidū, kā arī uzticībai starp publiskajiem un privātajiem sektoriem. Digitalizētas veselības aprūpes mērķis ir centrā likt individuālu pacientu un viņa veselības stāvokli, nevis viņa diagnozi. Tomēr, radot jebkuru digitālu risinājumu, mums jābūt ļoti uzmanīgiem ar pacientu privātumu. Bez uzticības datu digitalizācijai nav jēgas. Lai vairotu uzticību, pacientiem jābūt pieejai saviem datiem, kā arī jāredz, ka veselības nozares līderi un kompānijas nodrošina viņu datu drošību un kiberdrošību.’’

Samitā norisinājās divas nozares ekspertu paneļdiskusijas. Vienā no tām eksperti diskutēja par veiksmīgu publiskā un privātā sektora sadarbību. Šāds sadarbības modelis jau ilgus gadus tiek realizēts citos sektoros, tomēr tam ir liela perspektīva arī veselības aprūpes nozarē. “WorldUpstart Corp” dibinātāja un izpilddirektore Karina Sotnika norādīja, ka šo divu sektoru veiksmīgas sadarbības atslēga ir jaunuzņēmumu motivācija iesaistīties veselības aprūpes procesos. “Kad mēs runājām par publiskā un privātā sektora sadarbību, jauninājumus var iniciēt divas puses – publiskais sektors ar savu interesi vai privātais sektors ar savu piedāvājumu. Mūsu uzdevums ir radīt pareizo stimulu. Pirms desmit gadiem pētnieku darbu vērtēja balstoties uz viņu publikāciju skaitu vai dalību konferencēs. Ja šis stimuls tiktu pagriezts uz, piemēram, jaunuzņēmumu radīšanu un būtu sagatavota pareiza programma, lai šiem pētniekiem palīdzētu, mēs varam gaidīt jaunus risinājumus, kurus integrēt veselības aprūpē. Citu kolēģu veiksmes stāsti mudinās iesaistīties pārējos nozares pārstāvjus un daudzi vēlēsies kļūt par inovāciju autoriem. Atslēga ir radīt pareizo ekosistēmu, pareizajā vietā, pareizajiem spēlētājiem!’’

Samitā vairākkārt tika uzsvērts, ka pandēmija ir palielinājusi nepieciešamību pēc datu pieejamības, lai uzlabotu sabiedrības veselības politiku, kā arī veicinātu pacienu agrīnu piekļuvi veselības pakalpojumiem. Tieši piekļuve kvalitatīviem un reprezentatīviem datiem, kā arī inovatīvu tehnoloģiju izmantošana veicinās pāreju uz pacientu orientētu veselības aprūpi. Tādēļ samita dalībnieki mudināja valdību palielināt investīcijas Latvijas veselības aprūpes sistēmai un atbalstīt nepieciešamās reformas, lai veicinātu tehnoloģiju un uz datiem balstītu risinājumu ieviešanu nozarē. Ne mazāk svarīga ir savstarpējā sadarbība. Mijiedarbojoties valsts institūcijām, veselības aprūpes organizācijām un profesionāļiem, pacientu organizācijām un nozares partneriem, iespējams panākt vienoto mērķi – pozitīvi ietekmēt rūpes par sabiedrības veselību.

Samits "Health Data Summit Riga 2021: Digital Leap For Improved Patient Care” notika 26. novembrī. Tajā piedalījās augsta līmeņa lēmēji, praktiķi, pacienti, nozares līderi un veselības aprūpes jaunuzņēmumu dibinātāji no visas pasaules, tajā skaitā Latvijas veselības ministrs Daniels Pavļuts, Dānijas veselības ministrs Magnuss Heunike (Magnus Heunicke), Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols, Intel korporācijas veselības un dzīvības zinātņu globālais mākslīgā intelekta vadītājs Prašants Šahs (Prashant Shah), WorldUpstart Corp dibinātāja un izpilddirektore Karina Sotnika, Microsoft ETTĀ veselības aprūpes nozares vecākais vadītājs Endrū Varingtons (Andrew Warrington), Eiropas Komisijas veselības un pārtikas nekaitīguma ģenerāldirektorāta Veselības sistēmu un produktu nodaļas direktors Andržejs Riss (Andrzej Rys) un daudzi citi.

Samita galvenais mērķis bija aktualizēt pacientu digitālo datu problemātiku Latvijā un, uzklausot citu valstu speciālistu un līderu pieredzes stāstus, meklēt risinājumus veiksmīgākai tehnoloģisko risinājumu integrācijai veselības aprūpes sistēmā.

Pilns samita ieraksts ir pieejams interneta vietnē: www.healthdatasummitriga.eu.

’’Health Data Summit Riga 2021’’ tiešsaistes samitu organizēja Veselības ministrija, Nacionālais veselības dienests un Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā sadarbībā ar "Novartis Baltics" un "Roche Latvija". Samita partneri: Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, "Microsoft Latvia", "AbbVie", "Janssen".

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu