SPKC gaida galīgo apstiprinājumu par pirmajiem omikrona saslimšanas gadījumiem (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) gaida galīgo apstiprinājumu no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas par diviem paraugiem, kuros uzņēmums SIA "E.Gulbja laboratorija" (EGL) 5.decembrī konstatēja vairākas mutācijas, kas atbilst omikrona paveidam, TVNET informēja SPKC pārstāvji.

RAKUS Nacionālajai mikrobioloģijas references laboratorijai paraugi ir laboratoriski jānosekvencē.

Kā skaidro SPKC, speciālisti sāka epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar minētajiem diviem gadījumiem. Šie divi iespējamie omikrona gadījumi, kā vēsta SPKC, saistīti ar lielu starptautisko pasākumu Zviedrijā. Saslimušie ir divi cilvēki vecuma grupā no 30 līdz 49 gadiem, kuri 4. decembrī atgriezās Latvijā no liela starptautiska pasākuma Halmstadē (Zviedrijā). Viņi lidoja no Kopenhāgenas uz Rīgu ar "airBaltic" reisu Nr. BT132. Ceļotāji lidostā "Rīga" nodeva testu. 

SPKC uzsver, ka ir pieprasīti lidmašīnas reisa pasažieru saraksti, lai noteiktu tuvās kontaktpersonas. Vienlaikus SPKC aicina arī citus reisa pasažierus rūpīgi sekot līdzi pašsajūtai un veselības stāvoklim. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, nosakot kontaktpersonas un rekomendējot stingri ievērot mājas karantīnu.

SPKC aicina pasažierus, kas 4. decembrī atgriezās Latvijā ar reisu Kopenhāgena-Rīga ("airBaltic", reisa Nr.BT132, reisa Nr.BT132), novērot veselību un 7. dienā veikt laboratorisko testu.

SPKC caur "Agrīnās brīdināšanas un reaģēšanas sistēmu (EWRS) ir informējis Eiropas Savienības dalībvalstis, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru un Pasaules Veselības organizāciju.

Jau ziņots, ka medicīnisko laboratorijas analīžu veikšanas uzņēmums SIA "E.Gulbja laboratorija" (EGL) svētdien konstatējis divus pacientus, kuri inficējušies ar Covid-19 omikrona paveidu. Siekalu paraugus sestdien nodevuši ieceļotāji lidostā "Rīga".

Pirmreizējās testēšanas laikā noskaidrots, ka paraugi neatbilst delta paveidam, un tika veikta sīkāka papildu izmeklēšana - vīrusa sekvences noteikšana, izmantojot Sangera sekvencēšanas metodi. Sekvencēts pīķa proteīna kodējošās sekvences reģions, kas ļauj noteikt omikrona paveidu.  Par iegūtajiem rezultātiem informēts SPKC.

Kā norāda EGL, turpmākā paraugu izmeklēšana tiks veikta saskaņā ar SPKC un Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas noteikto algoritmu.

Jau vēstīts, ka Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) 24.novembrī tika konstatēts jauns Covid-19 variants ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā šajā valstī. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15. burts - omikrons. Jaunā paveida izplatīšanās jau ir novedusi pie brīdinājumiem, ka tuvākajos mēnešos vairāk nekā puse jauno Covid-19 gadījumu Eiropā var būt šī paveida gadījumi.

Kā liecina Eiropas slimību profilakses un kontroles centra dati, par SARS-CoV-2 vīrusa omikrona variantu ziņojušas 17 Eiropas Savienības valstis: Austrija (11), Beļģija (9), Čehija (1), Dānija (18), Somija (7), Francija (16), Vācija (15), Grieķija (1), Islande (7), Īrija (1), Itālija (9), Nīderlande (18), Norvēģija (19), Portugāle (34), Rumānija(2), Spānija(7), Zviedrija (7).

Lielākajai daļai apstiprināto gadījumu ir bijuši ceļojumi uz Āfrikas valstīm, daži veikuši lidojumus ar pārsēšanos citās vietās starp Āfriku un Eiropu. Dažās ES/EEZ valstīs (Beļģija, Vācija, Spānija) atklāja gadījumus bez epidemioloģiskās saiknes ar riska teritorijām. Kā skaidro SPKC, tas norāda, ka šajās valstīs varētu turpināties neatklāta izplatīšanās sabiedrībā. Savukārt Somija ziņoja par gadījumiem, kas saistīti ar ceļošanu uz Zviedriju.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu