AST: Latvijas elektroenerģijas jaudas rezervju apjoms ir pietiekams (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai gan situācija Skandināvijas un Baltijas energosistēmās ir saspringta, Latvijas elektroenerģijas jaudas rezervju apjoms ir pietiekams, lai nodrošinātu visus patērētājus ar nepieciešamo elektroenerģijas apjomu, informēja Latvijas elektroenerģijas sistēmas pārvades operators AS "Augstsprieguma tīkls".

Uzņēmumā norāda, ka lielā sala izraisītais elektroenerģijas patēriņa pieaugums Baltijas un Skandināvijas valstīs kombinācijā ar termoelektrostaciju atslēgumiem remontu dēļ vienlaicīgi summāri ap 1300 megavatu (MW) apjomā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā izraisījis būtisku elektroenerģijas cenu pieaugumu - 7.decembrī vidējā elektroenerģijas cena Baltijas valstīs un Somijā sasniedz 469,03 eiro par megavatstundu (MWh), pīķa stundā palielinoties līdz pat 1000,07 eiro par MWh.

"Tomēr labi attīstītais pārvades tīkls nodrošina iztrūkstošās elektroenerģijas importu no Eiropas tirgus. Vienlaicīgi Baltijā kopumā ir pieejamas ap 800 MW avārijas ģenerācijas rezerves, kuru uzdevums ir kompensēt trūkstošos resursus lielas elektrostacijas vai starpsavienojuma zaudējuma gadījumā," skaidro "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis Gatis Junghāns.

Viņš atklāj, ka elektrostacijas Latvijā šajā laikā nodrošina valsts patēriņam nepieciešamo elektroenerģiju un pīķa stundās pat eksportē uz kaimiņvalstīm. Situācija ir saspringta, bet elektroapgāde esot stabila.

Baltijā pašlaik tiek saražots ap 58% no nepieciešamās elektroenerģijas, iztrūkstošo elektroenerģiju pamatā importējot no Eiropas tirgus un mazākā mērā no Krievijas. Pirmdien Baltijā elektroenerģijas pieprasījums pīķa stundā sasniedza ap 4900 MW, bet maksimālā ģenerācija sasniedza ap 3700 MW.

Atbilstoši elektroenerģijas ražotāju publicētajai informācijai, līdz decembra vidum pakāpeniski darbā atgriezīsies lielākā daļa no Baltijā remonta atslēgumos esošajām termoelektrostacijām, kas situāciju tirgū normalizēs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu