Nākotnes pandēmijas varētu būt krietni nāvējošākās (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Nākotnes pandēmijas var būt krietni vien nāvējošākas par pašreizējo Covid-19 epidēmiju, uzskata britu zinātniece Sāra Gilberta, kura ir viena no “AstraZeneca” un Oksfordas Universitātes Covid-19 vakcīnas izstrādātājām.

Gilberta uzver, ka pasaulei ir jāņem vērā pašreizējās epidēmijas mācības, lai pēc iespējas labāk sagatavotos nākamajām pandēmijām, ziņo aģentūra “Reuters”.

Saskaņā ar Džonsa Hopkinsa Universitātes datiem, no Covid-19 pasaulē miruši jau aptuveni 5,3 miljoni cilvēku. Epidēmija ir arī pamatīgi satricinājusi ierasto dzīves ritmu un iedragājusi ekonomisko aktivitāti.

“Patiesība ir tāda, ka nākamā [pandēmija] var būt daudz sliktāka. Vīruss var būt lipīgāks vai nāvējošāks, vai abi vienlaicīgi,” norāda zinātniece. “Šī nav pēdējā reize, kad vīrusi apdraud mūsu dzīvi un mūsu iztiku.”

Gilberta - Oksfordas Universitātes vakcinoloģijas profesore – uzsver, ka pasaulei ir jānodrošina gatavība nākamajām pandēmijām.

“Progresu, ko mēs esam panākuši un zināšanas, ko esam ieguvuši, nevajadzētu tikt zaudētiem,” viņā piebilda.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) izveidotā ekspertu komanda paudusi viedokli, ka nepieciešama vienota globāla iniciatīva un pastāvīgs finansējums, lai nodrošinātos pret nākotnes pandēmijām. Viens no ierosinājumiem paredz šīm mērķim ik gadu atvēlēt vismaz 10 miljardus ASV dolāru.

Pašreizējā pandēmija aizsākās pēc vīrusa uzliesmojuma Ķīnā 2019.gada beigās.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu