Ruks noliedz personīgas pavēles došanu Gobzema aizturēšanai (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Armands Ruks
Armands Ruks Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks nav personīgi devis pavēli Saeimas deputāta Alda Gobzema aizturēšanai vairākās Kurzemes pilsētās, otrdien Latvijas Televīzijas raidījuma "Kas notiek Latvijā?" speciālizlaidumā apgalvoja VP priekšnieks.

Ruks, kurš izpelnījies Gobzema nievājošu kritiku par savu aizturēšanu, otrdien Latvijas Televīzijas raidījuma "Kas notiek Latvijā?" speciālizlaidumā skaidroja, ka lēmumus par deputāta aizturēšanu pieņēma konkrēto policijas iecirkņu policisti.

Ņemot vērā, ka Ruks nav klātienē atradies Gobzema reklamēto pasākumu uzraudzīšanā, VP priekšnieks nevarot pilnībā apgalvot, ka konkrētajās situācijās viss bija kārtībā, taču viņš paļaujas uz savu kolēģu profesionalitāti. Ruks aģentūrai LETA papildināja, ka pilnā mērā uzņemas atbildību par savu padoto rīcību aizturot deputātu.

Ja Gobzemam ir kādas pretenzijas par policijas rīcību un pieņemtajiem lēmumiem, viņam kā ikvienam pilsonim ir tiesības vērsties tiesā. Turklāt policijai ir ierakstīti videomateriāli, kurus var izmantot kā pierādījumus administratīvajā procesā, skaidroja Ruks.

"Konkrētajā brīdī neesmu iesaistījies. Amatpersonām jāprot pieņemt lēmumus pašiem, taču cieņpilni izturos pret kolēģiem. Ja saskata pārkāpumus vai nepareizi pieņemtus administratīvus lēmumus, tad personai ir pārsūdzēšanas tiesības," norādīja Ruks.

Tāpat VP priekšnieks neuzskata, ka vēl pirms nesankcionēto pasākumu rīkošanas policijai vajadzēja uz pārrunām izsaukt deputātu, kurš pats piedalās likumdošanas procesā.

Ruks solīja, ka policija turpinās sekot līdzi Gobzema aktivitātēm un 13.decembrī paredzētajai akcijai pie Rīgas pils ir paredzēts atsevišķs drošības pasākumu plāns, taču Ruks cer, ka sabiedrības inteliģences pakāpe ir pietiekami augsta, lai neļautos provokācijām.

Ruks atgādināja, ka Gobzems netika apcietināts, bet īslaicīgi aizturēts administratīvā kārtā. Turklāt, lai arī radušās diskusijas par deputāta imunitāti, Ruks vērsa uzmanību, ka Latvijā nav neviena likuma, kas ļautu neievērot un turpināt pārkāpt likumu. Ņemot vērā minēto, policija ir ielikta "starp dzirnakmeņiem" un tai nav laika gaidīt Saeimas lēmumus, lai pārtrauktu pretlikumīgās darbības, sacīja policijas priekšnieks.

Jau ziņots, ka Gobzems (LuK) pirmdien vēlu vakarā īslaicīgi aizturēts arī Liepājā, kur notikusi kārtējā deputāta oficiāli nesaskaņotā protesta akcija. Pa dienu viņu īslaicīgi aizturēja Tukumā un Ventspilī. Talsos deputāts netika aizturēts.

Gobzems šodien ieradies tikties ar atbalstītājiem Kuldīgā un Saldū, taču tur netika aizturēts.

Vēl viņš šodien reklamējis tikšanos ar atbalstītājiem Jelgavā.

Policija aicina iedzīvotājus nepulcēties nesankcionētās sapulcēs un ievērot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības, pretējā gadījumā arī pasākumu dalībniekiem būs jāatbild likuma priekšā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu