Āfrikā iesprūdušie latvieši beidzot nokļuvuši Latvijā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Roberta Briediņa privātais arhīvs

Roberts Briediņš ar vēl diviem draugiem Covid-19 omikrona paveida uzliesmojuma dēļ decembra sākumā iesprūda Marokā, jo tā jaunā paveida dēļ slēdza robežas. Ceļotājiem mājās nokļūt nebija iespējams, lidojumi tika atcelti, turklāt, kā apgalvoja jaunieši, Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārais departaments ārkārtas situācijās nesniedza pietiekamu palīdzību šajā situācijā. 6. decembrī viņi beidzot nokļuvuši Latvijā.

Jau ziņots, ka jaunietis vērsās pie portāla TVNET, lūdzot palīdzību un apgalvojot, ka Latvijas ĀM Konsulārais departaments ārkārtas situācijās nesniedz pietiekamu palīdzību šajā situācijā. Tikmēr ministrijā norādīja, ka dienests darījis un dara visu iespējamo, lai tautiešiem ārvalstīs sniegtu palīdzību. Kā uzsvēra ĀM, Konsulārais dienests bija saziņā ar visām personām Marokā, kā arī sacīja, ka visiem ceļotājiem ir plaši pauduši informāciju par ceļošanas riskiem pandēmijas apstākļos.

Kā TVNET pastāstīja Roberts, 6. decembrī viņš ar draugiem beidzot atlidojis mājās - Latvijā. 

Vaicāts par to, kā izdevies atgriezties dzimtenē, Roberts atklāj, ka talkā nācis tviteris, kurā viņš atradis informāciju par to, ka Īrija saviem valstspiederīgajiem organizē repatriācijas reisus. Ceļotāji uzrakstījuši Īrijas varasiestādēm, turklāt saņēmuši pozitīvu atbildi - viņi tiek uzņemti šajā repatriācijas reisā. "Viņi mūs paņēma savā paspārnē. To nokārtojām dažu minūšu laikā," sajūsmu neslēpj ceļotājs. "Mēs esam ļoti pateicīgi Īrijas vēstniecībai Marokā. Viņi mūs ne tikai sagaidīja lidostā un aprunājās, bet arī uzsauca nododamo bagāžu, tas bija liels bonuss. Par biļetēm mēs Īrijas Ārlietu ministrijai visi trīs samaksājām 160 eiro."

"Mums Īrijas varasiestādes skaidroja, ka mēs tiekam paņemti repatriācijas reisā tāpēc, ka Latvijai ir jāpalīdz, jo Īrijā ir liela latviešu kopiena," apgalvo Roberts.

"Esmu saviļņots un priecīgs, ka beidzot esmu Latvijā. Tiesa, Latvijas Ārlietu ministrija joprojām liek vilties. Ceru, ka viņi saņemsies. Ja mēs paši nebūtu tik attapīgi un nebūtu meklējuši informāciju, tad, visticamāk, mēs joprojām sēdētu Marokā. Vēlreiz gribu nodot lielu paldies Īrijas vēstniecībai Marokā un Īrijas Ārlietu ministrijai," tā ceļotājs.

Kā liecina informācija Īrijas Ārlietu ministrijas tvitera kontā, repatriācijas reisos no Marokas viņi uzņēmuši ne tikai savas valsts pilsoņus, bet arī Latvijas, Rumānijas, Beļģijas, Horvātijas, Čehijas, Dānijas, Spānijas un Lielbritānijas valstspiederīgos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu