Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ kopš 15. novembra darbu atstājuši vairāk nekā 600 pedagogu (52)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāta neesamības dēļ kopš 15.novembra darbu ir atstājuši vairāk nekā 600 pedagogu, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure.

Viņa uzsvēra, ka pedagogu trūkuma problēma Latvijā ir bijusi aktuāla jau vismaz desmit gadus, bet pēdējos mēnešos to īpaši paspilgtinājusi prasība pedagogiem obligāti būt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19.

Pēc Dundures teiktā, sākotnēji izskatījās, ka Covid-19 dēļ noteiktās prasības lielāku pedagogu atbirumu radīs pirmsskolas izglītības iestādēs, bet beigās šī prognoze nepiepildījās - bērnudārzu personāls sarosījās un salīdzinoši aktīvi devās vakcinēties.

LPS pārstāve ieskicēja, ka jau līdz 15. novembrim, kamēr Covid-19 sertifikāta prasība vēl nebija stājusies spēkā, Latvijas skolās trūka ap 600 pedagogu un vēl tikpat daudz bija pedagogu un aukļu vakanču bērnudārzos.

Kā atzina Dundure, vislielākās bažas ir par gados jaunajiem pedagogiem, kuri darbu atstāj izdegšanas dēļ, un tādu esot visai daudz.

Sadalījumā pa mācību priekšmetiem, piemēram, matemātikā valstī trūkst 42 pedagogi, latviešu valodā - 41, fizikā - 23. Pedagogu deficītu pašvaldības risina kā nu kura, nereti mainot mācību procesa principu - pārejot uz sistēmu, ka vienu priekšmetu audzēkņi apgūst vairākas stundas pēc kārtas.

"Tas, kādā veidā pašvaldības šobrīd nodrošina mācību procesu, tā nav normāla situācija," uzsvēra LPS padomniece, stāstot, ka risinājumi šai problēmai tiks meklēti piektdien, 10. decembrī, gaidāmajā tiešsaistes konferencē "Kur tu esi, skolotāj?".

Dundure uzsvēra, ka pedagogu trūkuma problēmai ir steidzami jārisina, jo tā sekmē arī pedagogu vidējā vecuma palielināšanos - jaunu pedagogu valstī kļūst arvien mazāk.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu