EK ierosina Eiropas Savienības Policijas sadarbības kodeksu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Policija. Ilustratīvs attēls.
Policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Valsts policija

Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosinājusi Eiropas Savienības (ES) Policijas sadarbības kodeksu, kura mērķis būs uzlabot dalībvalstu sadarbību tiesībaizsardzības jomā un nodrošināt policijas ierēdņiem ES modernākus rīkus informācijas apmaiņai, informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Pārstāvniecībā norāda, ka, ņemot vērā, ka liela daļa noziedznieku darbojas pāri robežām, policijas ierēdņiem ES ir jāspēj ātri un efektīvi sadarboties.

Paredzēts, ka Policijas sadarbības kodekss, kas ietver ieteikumu par policijas operatīvo sadarbību un jaunus noteikumus par informācijas apmaiņu, palīdzēs uzlabot pārrobežu operācijas, noteiks skaidrus informācijas apmaiņas kanālus un termiņus un stiprinās Eiropola lomu.

Pārskatītie noteikumi par noteiktu kategoriju datu automatizētu apmaiņu palīdzēs efektīvāk sasaistīt noziegumus visā ES. Tas palīdzēs iegūt nepieciešamo informāciju, veicinās noziedzīgu nodarījumu novēršanu, atklāšanu un izmeklēšanu ES un uzlabos visu cilvēku drošību Eiropā.

Tāpat EK trešdien ziņoja arī par vispārējo progresu saskaņā ar ES Drošības savienības stratēģiju.

Komisijas priekšsēdētājas vietnieks jautājumos par mūsu eiropeisko dzīvesziņu Margaritis Shins norāda, ka noziedzniekiem nevajadzētu būt iespējai vienkārši izvairīties no policijas, pārceļoties no vienas dalībvalsts uz citu. Šodien mēs ierosinām noteikumus, kuru mērķis ir palīdzēt policijas ierēdņiem visā ES sadarboties nolūkā notvert noziedzniekus.

"Skaidri informācijas apmaiņas kanāli ļaus policijai ātri identificēt aizdomās turētos un iegūt izmeklēšanai vajadzīgo informāciju," skaidro Shins.

Savukārt iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone norāda, ka EK priekšlikumi atrisinās ļoti praktiskas pārrobežu problēmas, ar kurām policijas ierēdņi Eiropā saskaras ik dienu.

"Piemēram, kādi noteikumi ir piemērojami gadījumos, kad policijai sakarā ar tūlītēju pakaļdzīšanos noziedzniekiem ir jāšķērso iekšējā robeža? Šobrīd uz policiju attiecas atšķirīgi un sarežģīti valstu noteikumi, bet pēc mūsu priekšlikuma pieņemšanas uz to attiektos skaidrs Eiropas regulējums. Turklāt policijai būs pieejami labāki rīki, kas ļaus apmainīties ar izmeklēšanai nepieciešamo informāciju, lai mūs pasargātu no arvien izmanīgākiem noziedzniekiem," uzsver Jūhansone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu