ES paziņo par gatavību stāties pretī Ķīnai tās strīdā ar Lietuvu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogi. Ilustratīvs attēls
Eiropas Savienības karogi. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Eiropas Savienība (ES) trešdien brīdināja, ka ir "gatava stāties pretī" Ķīnai, ja apstiprināsies Lietuvas sūdzības, ka Pekina bloķē tās eksportu.

"ES ir saņēmusi informāciju, ka Ķīnas muita nepieņem Lietuvas kravas un tiek noraidīti Lietuvas pieteikumi importam," norādīts ES ārējās un drošības politikas augstā pārstāvja Žuzepa Borela un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieka un tirdzniecības komisāra Valda Dombrovska kopīgajā paziņojumā.

Viņi norādīja, ka ES ievāc vairāk informācijas un ir lūgusi Ķīnas varasiestādēm sniegt drīzu skaidrojumu par situāciju.

"ES ir gatava stāties pretī jebkāda veida politiskam spiedienam un piespiedu pasākumiem, kas vērsti pret kādu no dalībvalstīm," uzsvērts paziņojumā.

"Ķīnas divpusējo attiecību veidošana ar atsevišķām dalībvalstīm ietekmē arī kopējās ES un Ķīnas attiecības," tajā piebilsts.

Abas amatpersonas pauda, ka ES vērsīsies Pasaules Tirdzniecības organizācijā, ja apstiprināsies informācija, ka Ķīna bloķē Lietuvas eksportu.

Paziņojums izplatīts dienā, kad EK informēja par plāniem izmantot jaunās pilnvaras ar tirdzniecības instrumentiem ātri reaģēt uz ārvalstu valdību mēģinājumiem izdarīt spiedienu uz ES vai bloka dalībvalstīm.

Jau vēstīts, ka Lietuvas lēmums veidot ciešākas attiecības ar Taivānu izraisījis krīzi Viļņas un Pekinas divpusējās attiecībās, ko jau izjūt Lietuvas uzņēmēji. Pekinu saniknojis Lietuvas lēmums atļaut Taivānai veidot pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā lietojot vārdu "Taivāna", jo Ķīna cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

2.decembrī Lietuvas Rūpnieku konfederācija paziņoja, ka Lietuva dzēsta no Ķīnas elektroniskās muitas deklarēšanas sistēmas, tādējādi liedzot uzņēmējiem eksportēt savas preces uz šo valsti.

Otrdien tika ziņots, ka Ķīnas muitas sistēmā atkal atgriezušies Lietuvas uzņēmumi, taču nav zināms, vai situācija atrisinājusies.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu