Slēpošanas pacēlāja vietā Subaru jeb ar jauno Outback pa Riekstukalna nogāzēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Kad iestājas decembris un ārā smaržo pēc ziemas, daudzi sāk krāmēties ar slēpēm un sniega dēļiem jaunajai ziemas sezonai. Man arī pazīstams šis satraukums, tāpēc nevarēju nociesties un atbraucu uz Riekstukalnu paskatīties, kā norit gatavošanās ziemas sezonai. Un, tā kā kājām čāpot ir slinkums, bet ar velosipēdu mīties par vēsu, Riekstukalna nogāzes izlūkosim ar jaunāko Subaru Outback.

Raidījuma TV Auto ziņas vadītājs Normunds Avotiņš: "Ja nekad neesat bijuši Riekstukalnā, būsit pārsteigti uzzināt, ka šeit ir nevis viena, bet 12 nogāzes. Dažas no tām pavisam noteikti nav piemērotas automašīnai. Bet dažas lēzenas un pieveicamas bez papildu instrumentiem pat ar vienkāršu automašīnu."

Pirmās kores virsotnē atklājam, ka galveno nogāzi pie nomas nāksies izlaist - ceļu aizšķērso pavisam svaiga tranšeja. Tāpēc griežamies uz otru pusi. Tur varētu noderēt Outback 20 cm klīrenss, jo pāreja ne visur ir perfekti gluda.

Normunds Avotiņš: "Šī vieta patīk bērniem un iesācējiem. Te var visu ko redzēt, ir lēzens un interesants. Pa kreisi aiziet viena no vēsturiski pirmajām nogāzēm, taisni ir pārbrauciens uz strases daļu, kas uzbūvēta vēlāk. Te ir maza viltība. Braucot ar slēpēm, jāuzņem ātrums, citādi pēdējos metros var pietrūkt spēka tikt augšā. Te vienmēr jāskatās, vai kāds nebrauc no labās puses pacēlāja. Kad pārvarēts, jūs jau esat ceļā uz tuneli."

Šeit trase ir tik plata, ka Outback varētu apgriezties pat kopā ar piekabi. Subaru Hill Descent darbojas arī atpakaļgaitā, un visām mašīnām tā nav, savukārt, pateicoties atpakaļskata kamerai, tunelī var trāpīt, spoguļos neskatoties. Atpakaļskata kamera visiem Subaru Outback ir standartaprīkojumā - tāpat kā vertikālā "planšete" paneļa centrā.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

2018. gadā Mežkalnu korē tika uzbūvēts skatu tornis. Ja salā piešausiet mēli tā bleķiem, kā tautā saka, "ieraudzīsit Rīgu". Bet televīzijas torni no šejienes var ieraudzīt, nenodarot sev pāri un ar neapbruņotu aci.

Normunds Avotiņš: "Uzbraucot kalna nogāzes korē, ir mazliet jocīga sajūta - vienā līmenī ar priežu galotnēm."

Lai trauktos lejup pa stāvāko kores nogāzi, gan jāapbruņojas ar drosmi - vai pilnpiedziņas universāli. Te vajadzīgs kāds Subaru X Mode režīms. Un galvenais turēt stūri taisni, turklāt šī acīmredzot ir tā reize, kad bremzes ir svarīgākas par jaudu.

Normunds Avotiņš: "Kad sadomāsiet braukt uz Riekstukalnu slēpot, tālajā galā nogāze šķiet biedējoša. Bet tai ir pluss - nemainīgs slīpums. Te nav nekādu pārgāzumu un citu pārsteigumu.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Otra puse ar apgādes sliedi pa vidu atgādina Alpus miniatūrā. Tā vien šķiet, ka no kāda stūra tūlīt parādīsies Milkas govs ar milzu zvanu kaklā. Gotiņas vietā atklājām vietu, kur būs jauns nobrauciens. Interesanti zināt, vai Subaru Outback var uzbraukt Mežkalnu korē arī pa stāvāko pusi? Nepamēģināsi - neuzzināsi!

Normunds Avotiņš: "Riekstukalns, Subaru Outback un 20 grādu slīpums. Kas gan var noiet greizi? Pareizais režīms ir - galvenais ir labs ieskrējiens."

Pusceļā bezceļam paredzētais X Mode režīms pēkšņi izslēdzas. Laikam nav domāts tādam ātrumam. Es palieku viens ar 169 ZS un pastāvīgu pilnpiedziņu. Outback šo triku veic ar tādu vieglumu, ka šķiet izmantojam vien 20% potenciāla. Normālos apstākļos 60% griezes nonāk aizmugurējos riteņos, tāpēc Subaru pārsvarā sevi stumj nevis velk. Riekstukalnā tas tiešām noder.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Ko lai saka - ar Subaru X Mode to pat zīdainis spētu. Jautājums, kas būs sniegā un ledū. Tad tā spēle varētu būt nopietnāka. Mēģinājumi ziemā pieveikt Riekstukalnu ar auto, protams, ir bijuši - taču ar dažādām sekmēm. Drošas braukšanas instruktori māca, ka hill descent jāieslēdz arī lēzenā nogāzē. Tas tāpēc, ka varat kļūt pārgalvīgi un sākt braukt pārlieku ātri, bet automašīna nekad nekļūdās un kontrolē ātrumu."

Nu re kā - ja nestrādā pacēlājs, var braukt arī ar Subaru. Kaut kas tajos Subaros ir tāds, kā citiem nav. Droši vien arī nekad nebūs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu