Saspīlējums Ukrainā: Baidens sazvanīsies ar NATO Austrumeiropas valstīm (22)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zumapress/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien videozvanā ar NATO Austrumeiropas dalībvalstu līderiem apspriedīs savu videosamitu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un bažas par karu Ukrainā, trešdien paziņoja Baltā nama administrācija.

Baidens "sasauks [konferences] zvanu ar Bukarestes deviņnieka - NATO dalībvalstu austrumu flanga grupas - līderiem, lai informētu viņus par savu telefonsarunu ar prezidentu Putinu, uzklausītu viņu perspektīvas par pašreizējo drošības situāciju, un uzsvērtu Savienoto Valstu uzticību transatlantiskajai drošībai," teikts Baltā nama paziņojumā.

Bukarestes deviņnieks ir platforma drošības jautājumu apspriešanai, kurā pārstāvētas Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija, Čehija, Slovākija, Ungārija, Rumānija un Bulgārija.

Baltais nams paziņoja, ka Baidens rīkos šo konferences zvanu pēc savas sarunas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurš ir aicinājis ASV sniegt lielāku palīdzību, lai atvairītu tālāku Krievijas uzbrukumu draudus.

Rietumvalstis ir paudušas dziļas bažas par apmēram 100 000 Krievijas karavīru koncentrēšanu pie Ukrainas robežas.

Maskava ir paziņojusi, ka šie papildu karavīri ir dislocēti, lai aizsargātos pret Ukrainas iekļaušanos NATO, lai gan Ukraina nav ne tuvu uzņemšanai šajā aliansē.

Baidens un Putins apsprieda pastāvošo saspīlējumu otrdien divu stundu ilgā videosamitā.

Ceturtdien norisinās Baidena rīkotais tiešsaistes "Demokrātijas samits", kurā piedalīsies Latvijas prezidents Eglis Levits.

Augustā izziņojot samitu, Baltais nams norādīja, ka sanāksme "stiprinās saistības un iniciatīvas trīs svarīgāko tēmu laukā - aizsardzība pret autoritārismu, cīņa ar korupciju un cilvēktiesību aizsardzības sekmēšana".

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu