Baidens rīko Demokrātijas samitu; aicināto vidū arī Levits (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Valsts prezidents Egils Levits šodien piedalīsies ASV prezidenta Džo Baidena rīkotajā tiešsaistes "Demokrātijas samitā", informē Valsts prezidenta kancelejā.

Baidens uzaicinājis aptuveni 110 valstis uz virtuālu "Demokrātijas samitu", arī lielākos Rietumu sabiedrotos, kā arī Irāku un Pakistānu.

ASV lielākā sāncense Ķīna nav uzaicināta, tomēr Taivāna ir, kas varētu kārtējo reizi izraisīt Pekinas nepatiku. Dalībnieku sarakstā nav arī Turcijas, kas tāpat kā ASV ir NATO dalībvalsts. Tāpat nav uzaicināta arī Krievija.

Uz tīmekļa konferenci uzaicinātas vien divas Tuvo Austrumu valstis - Izraēla un Irāka. Savukārt ASV tradicionālie arābu sabiedrotie - Ēģipte, Saūda Arābija, Jordānija, Katara un Apvienotie Arābu Emirāti - nav uzaicināti.

Brazīlija ir uzaicināta, kaut arī tās galēji labējais prezidents Žairs Bolsonaru izpelnījies kritiķu pārmetumus par autoritārām nosliecēm.

Uzaicināto Eiropas valstu vidū ir Polija, tomēr trūkst Ungārijas, kam tāpat kā Polijai izraisījušās domstarpības ar Briseli virknē jautājumu. Izņemot Ungāriju, uzaicinātas visas Eiropas Savienības dalībvalstis. No bijušā padomju bloka valstīm nav uzaicinātas Baltkrievija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Tadžikistāna, Uzbekistāna un Azerbaidžāna.

Kongo Demokrātiskā Republika, Dienvidāfrika, Nigērija un Nigēra ir uzaicināto Āfrikas valstu vidū.

Augustā izziņojot samitu, Baltais nams norādīja, ka sanāksme "stiprinās saistības un iniciatīvas trīs svarīgāko tēmu laukā - aizsardzība pret autoritārismu, cīņa ar korupciju un cilvēktiesību aizsardzības sekmēšana".

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu