ASV Pārstāvju palāta apstiprina importa aizliegumu no Ķīnas Siņdzjanas reģiona

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas Siņdzjanas reģions.
Ķīnas Siņdzjanas reģions. Foto: REUTERS/Thomas Peter/File Photo

ASV Pārstāvju palāta trešdien apstiprinājusi likumprojektu, kas aizliedz importēt preces no Ķīnas Siņdzjanas reģiona, kur varasiestādes izvērš represijas pret uiguru minoritāti.

Pēdējo gadu laikā vairāki simti uiguru, kazahu un hueju liecinājuši, ka viņi Sjiņdzjanas provincē ieslodzīti internēto nometnēs valdības īstenotās etnisko minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņas ietvaros.

Ķīnas valdība skaidro, ka šīs nometnes, kurās kopš 2017.gada bijis vairāk nekā miljons cilvēku, patiesībā ir "profesionālās izglītības centri" un to darbības mērķis ir ekstrēmisma un terorisma izskaušana. Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" pielīdzinājusi šīs represijas noziegumiem pret cilvēci.

ASV Pārstāvju palātas locekļi apstiprināja importa aizliegumu ar 428 balsīm pret vienu.

"Uiguru piespiedu darba novēršanas likums" nosaka, ka korporācijām ir jāpamato "ar skaidriem un pārliecinošiem pierādījumiem", ka no Siņdzjanas reģiona importētās preces nav ražotas, izmantojot piespiedu darbu.

"Šobrīd Pekina organizē brutālu un paātrinātu represiju kampaņu pret uiguru tautu un citām musulmaņu minoritātēm," pirms balsojuma likumdevējiem sacīja Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi.

"Sjiņdzjanā, visā Ķīnā, miljoniem cilvēku cieš no nežēlīgiem cilvēktiesību pārkāpumiem: no masveida novērošanas un disciplināras uzraudzības; masveida spīdzināšanas, tostarp izolācijas un piespiedu sterilizācijas," sacīja Pelosi, piebilstot, ka žurnālisti un aktīvisti, kuri uzdrīkstējušies teikt patiesību, tie iebiedēti.

Viņa norādīja, ka piespiedu darba rezultāti nonāk arī ASV veikalu plaktos un tirdzniecības vietās visā pasaulē.

ASV Senāts jau iepriekš ir apstiprinājis līdzīgus pasākumus, un tagad tie jāsaskaņo. Pēc tam likumprojektu jāparaksta ASV prezidentam Džo Baidenam, bet pagaidām nav skaidrs, vai tam ir Baltā nama atbalsts.

Jau vēstīts, ka ASV šonedēļ arī paziņoja par Pekinas olimpisko spēļu diplomātisko boikotu sakarā ar cilvēktiesību pārkāpumiem Siņdzjanas reģionā.

Pārstāvju palāta atsevišķā balsojumā vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā teikts, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja "nav spējusi ievērot savas saistības cilvēktiesību jomā", pastāvot bažām par Ķīnas tenisistes Penas Šuai drošību pēc viņas paziņojuma, ka viņai seksuāli uzmācies Ķīnas bijušais vicepremjers Džans Gaoli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu