Sandra Kalniete uzrakstījusi romānu (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Sandra Kalniete
Sandra Kalniete Foto: Aigars Truhins

Apgādā "Zvaigzne ABC" iznākusi Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes grāmata "Tev būs četri vīri", kas ir viņas debija romāna žanrā. Tas ir spilgts vēstījums par divdesmitā gadsimta otro pusi un šī gadsimta sākumu Latvijā un pasaulē, skatot to caur vienas sievietes mūža prizmu. Romāna galvenā varone Indra, tāpat kā autore, dzimusi izsūtījumā, bet tālāk viņu likteņi atšķiras.

Sandra Kalniete smalkjūtīgi, tomēr ārkārtīgi atklāti apraksta dažādas laikmetam raksturīgās nianses gan sadzīvē un politikā, gan cilvēku attiecībās, ļaujot ielūkoties gan nabaga studentes, gan ietekmīgas biznesa sievietes ikdienā. Romānu bagātina ne vien druska mistikas galvenajai varonei reiz izteikta pareģojuma veidā, bet arī dziļi iekšupvērsts skatījums uz politikas un biznesa aizkulisēm PSRS laikā, sākoties Atmodai un arī mūsdienās. Īpaši kaismīgi atainots laiks, kad pat divu cilvēku jūtas un kaislības tika izmantotas, lai ietekmētu un vervētu nodevēju rindās – un autores atziņas ir biedējošas. Romāna varoņu rīcību nosaka viņu dzīves pieredze un rakstura īpašības, kuras autorei izdevies apbrīnojami smalki ieskicēt vien dažos vārdos, vairāk liekot runāt viņu darbiem un rīcībai. Tikpat nepārprotami un vienlaikus zīmīgi Sandra Kalniete parāda vēl vienu mūsu tautas iezīmi, kura radusies vēsturisku notikumu rezultātā: bailes, to visaptverošo klātbūtni ikviena cilvēka dzīvē ne vien padomju laikā, bet vēl ilgi pēc tam.

Sandra Kalniete
Sandra Kalniete Foto: Aigars Truhins

Lai gan "Tev būs četri vīri" var lasīt arī kā parastu romānu par jūtām un attiecībām, tā zemstrāvas ir daudz bagātīgākas, dāsni atklājot Latvijas latviešu un trimdas tautiešu sarežģītās attiecības, vecāku un bērnu mūžam aktuālās problēmas, sāpes, vilšanos un arī laimi – visu cilvēcisko jūtu spektru. Šis ir romāns, kuru jauns cilvēks lasīs kā viedu vēstījumu par aizgājušu laiku un tā ietekmi uz mūsdienām, bet vidējā un vecākā paaudze – kā atgādinājumu, vienlaikus salīdzinot ar savu dzimtas stāstu. Lai gan vietām neizsakāmi sāpīgs un skumjš, Sandras Kalnietes romāns izskaņā ir gaišs un pelnīti ierindojams pie vēsturiski nozīmīgiem darbiem.

Sandra Kalniete par romāna tapšanu: "Ir ļoti aizraujoši rakstīt brīvi, bez faktu un dokumentu diktāta, kas iespiež rāmī. Manā varā bija izvēlēties, kādus notikumus, piedzīvojumus, paziņu īpatnības un nostāstus, ko glabāju savā atmiņā, izmantot, lai radītu grāmatas varoņu raksturus un romāna galvenās varones dzīves stāstu, kā to iekļaut laikmeta kopainā.

Romāns ir par to, ko mēs esam pieredzējuši un piedzīvojuši. Pats grāmatas rakstīšanas process man palīdzēja turēties pretī pandēmijas psiholoģiskajām negācijām un neielaist sevī medijos un sociālajos tīklos arvien pastiprinošos agresivitāti."

Šī ir sestā grāmata, kuras autore ir diplomāte, politiķe, mākslas zinātniece un rakstniece Sandra Kalniete. Viņas 2001. gadā izdotā grāmata “Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos”, dokumentāls stāsts par autores vecāku un vecvecāku traģiskajiem likteņiem izsūtījumā Sibīrijā, ir viens no visvairāk tulkotajiem latviešu mūsdienu literatūras darbiem un izdots jau 17 valodās.

Romānam “Tev būs četri vīri” pieejama arī e-grāmata.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu