2021. gads kreditēšanas nozarē

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

2021. gads bija pirmais gads, kuru pasaule pilnā apjomā pavadīja pandēmijā. Atsevišķās lietās esam atgriezušies teju vai ikdienā (iespējama ceļošana, norisinās kultūras pasākumi, iespējams satikt draugus). Taču daudzviet pandēmija arvien jūtama visai skaudri – slimnīcās, obligātā masku nēsāšanā, nepieciešamībā vakcinēties u. c. Tomēr viss notiekošais nav apturējis cilvēku vēlmi dzīvot, priecāties un tērēt.

Ekonomika Latvijā un pasaulē 2021. gadā

2020. gadā pasaules ekonomika, pēc Starptautiskā Valūtas fonda datiem, piedzīvoja 3,1% kopprodukta kritumu. Turpretim šogad tiek prognozēts, ka pasaules ekonomika būs augusi par 5,9%. Tas ir gandrīz divreiz straujāk nekā pirms pandēmijas. Izaugsmi veicinājuši pieaugošie valstu tēriņi, lai izlīdzinātu pandēmijas ierobežojumu ieviestās sekas, kā arī visā pasaulē novērojamā inflācija. Cenu kāpums šogad novērojams dažādiem materiāliem, enerģētikai (galvenokārt degvielai, elektrībai un gāzei), kā arī pārtikai. Galvenais iemesls cenu kāpumam ir pieprasījuma pieaugums, kam piedāvājums nav ticis līdzi. Tāpat, šī ziema Eiropā sākusies ar visai ievērojamu aukstumu, tāpēc pieprasījums pēc enerģijas audzis vēl vairāk, radot arī iepriekš nepieredzētu cenu pieaugumu.

Latvijas ekonomikai pandēmijas laikā klājies līdzīgi pasaules vidējam rādītājam: ja pērn Latvijas IKP kritās par 3,6%, šogad mūsu ekonomika augusi par 5,3%.

Kā klājies kreditēšanas nozarei Latvijā 2021. gadā?

Lai gan visa gada dati vēl nav apkopoti, novērojumi liecina, ka banku sektora privātpersonām izsniegto kredītportfelis šogad nav būtiski mainījies un gada vidū tas bija 5,44 miljardi eiro (pēdējo 12 mēnešu laikā pieaugums par 3%). Novērots, ka aktīvāk kredītus ir sākuši ņemt uzņēmēji, kuru kredītportfelis audzis par 6%. Lielākie kredītdevēji Latvijā arvien ir Swedbank, SEB, Luminor un Citadele banka, kuru aktīvi veido aptuveni 85% no banku sektora aktīviem Latvijā. Tajā pat laikā nebanku sektors 2020. gadā aizdevumos izsniedza aptuveni 500 miljonus eiro. Tā ir aptuveni 1/10 daļa no banku sektora kredītiem (dati par 2021. gadu nav pieejami).

Kredītprocentu ziņā 2021. gads bijis lielisks patērētājam, jo EURIBOR likme visu gadu bijusi pat negatīva, un tas nozīmē zemākus procentus aizņēmējam.

Sortter pirmais gads Latvijā

2021. gads ir arī simbolisks Somijas kredītu salīdzināšanas uzņēmumam Sortter, kurš šogad būs pavadījis pilnu gadu Latvijas tirgū, palīdzot Latvijas iedzīvotājiem salīdzināt aizdevumus un izglītojot sabiedrību par finanšu nozares aktuāliem tematiem. Sortter pieejamā statistika liecina, ka ik mēnesi vairāki tūkstoši cilvēku, pateicoties Sortter kredītu salīdzināšanas rīkam, tiek pie izdevīgākām kredītprocentu likmēm un atrod jautājumus uz aktuāliem ikdienas jautājumiem Sortter blogā.

Sortter izveidojis aptuveni 125 informatīvus bloga ierakstus par aktuāliem tematiem, piemēram: kā iepirkties internetā droši, kā remontēt mājokli izdevīgāk, kā izvairīties no finanšu krāpniekiem un pat salīdzinājis kredīta izmaksas auto iegādei, ko var izlasīt rakstā “Cik izmaksā auto kredīts pie dažādiem aizdevējiem?”.

Aktuālākie jautājumi par aizņemšanos šobrīd

  • Padoms tiem, kas plāno aizņemties.

Kredītprocentu likmes ir vēsturiski zemā līmenī, bankas konkurē par katru klientu. Tajā pašā laikā inflācijas rezultātā visam strauji aug cenas. SEB bankas pārstāvji digitālajā Facebook konferencē prognozēja, ka cenas turpinās augt tuvākā gada laikā gan uz nekustamajam īpašumam gan patēriņa precēm.

  • Vai labāk krāt vai aizņemties?

Jāizvērtē, cik ilgi jākrāj un kāds ir potenciāls cenu kāpumam tai precei/pakalpojumam, ko vēlaties iegādāties. Tāpat rūpīgi jāizvēlas, no kā aizņemties, jo tieši kredītprocenti nosaka, cik izdevīgs ir aizdevums.

  • Kādas ir procentu likmes katram kredītam?

Patēriņa kredītu (tostarp kredītlīniju) procentu likmes svārstās no 8-50% gadā, hipotekāro kredītu vidējā procentu likme ir 2,5% gadā, auto kredītam– 5-41% gadā. Jāatceras, ka kredīta procentu likme nav tas pats, kas gada procentu likme. Izvērtēt kredītu ir nepieciešams tieši pēc GPL jeb gada procentu likmes.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu