Demokrātiskajām valstīm visā pasaulē skaļāk jāpiesaka savas intereses, uzsver Levits (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits.
Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Edijs Pālens/LETA

Demokrātiskajām valstīm visā pasaulē ir skaļāk jāpiesaka savas intereses un ar pilnu atbildību jāstājas procesu vadībā, ceturtdien ASV prezidenta Džo Baidena rīkotajā "Demokrātijas samitā" paziņojis Latvijas prezidents Egils Levits.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta preses dienests, Levits atzīmēja, ka nebūtu pieļaujams attiekties pret brīvību kā pret kaut ko pašsaprotamu, jo autokrātiskas valstis, spēlējoties ar cilvēku brīvības tieksmēm un izmantojot tiesību apzināšanos, neatlaidīgi cenšas graut demokrātisko iekārtu.

"Tās izmanto mūsu brīvības, atvērtību un atklātību, lai grautu sociālo struktūru un demokrātiju. Tās izplata dezinformāciju ar pārrobežu digitālo tehnoloģiju palīdzību. Tās nolaižas līdz tam, ka izmanto migrantus kā ieroci cīņā, lai grautu un sanaidotu savā starpā draudzīgas demokrātiskas valstis," pauda Levits, kurš samita dalībniekiem norādīja, ka kopīgiem spēkiem ir nepieciešams vairot spēju stāties pretī šādiem apdraudējumiem.

Valsts prezidents akcentēja, ka ir ļoti būtiski veicināt iedzīvotāju noturību pret dezinformāciju. Sociālie tīkli ir kļuvuši par galveno dezinformācijas un viltus ziņu izplatīšanas kanālu, kas veicina populismu, savukārt populisms mazina demokrātijas kvalitāti.

"Tādēļ mēs aktīvi strādājam Eiropas Savienības (ES) līmenī, lai mazinātu šādu negatīvu procesu ietekmi uz demokrātiskām nācijām. Latvijā izveidotais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs ir uzkrājis jau desmit gadu pieredzi šajā jomā," sacīja Levits.

Viņš akcentēja, ka vienlaikus globālajām platformām ir jāgarantē lietotāju vārda brīvība, un cenzūrai, pat ja tā tiek ieviesta ar vislabākajiem nolūkiem, nav vietas demokrātijā.

"Mēs tikpat aktīvi iestājamies par neatkarīgu un kvalitatīvu mediju attīstību. Latvija strādā pie visu sabiedrības grupu medijpratības veicināšanas. Medijpratība tiek mācīta arī skolās," teica Valsts prezidents.

Levits runā atzīmēja, ka pilsoniskajai sabiedrībai ir būtiska nozīme noturīgu demokrātisku struktūru veidošanā, un Latvija vienmēr konsultējas ar nevalstiskajām organizācijām par likumprojektiem.

Valsts prezidents uzsvēra, ka autokrātiskiem režīmiem patīk glabāt sazagto bagātību Rietumvalstu bankās un ieguldīt to īpašumos Rietumvalstīs, tādējādi tikai vairojot korupciju demokrātiskajās valstīs. "Mums šī shēma ir jālauž. Piemēram, lai panāktu augstāku atklātības pakāpi, Latvija ir noteikusi plašāku pieeju informācijai par akciju sabiedrību faktiskajiem labuma guvējiem," sacīja Levits.

Kā ziņots, Levits ceturtdien piedalās ASV prezidenta Džo Baidena rīkotajā tiešsaistes "Demokrātijas samitā", aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Baidens uzaicinājis aptuveni 110 valstis uz virtuālu "Demokrātijas samitu", arī lielākos Rietumu sabiedrotos, kā arī Irāku un Pakistānu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu