ASV piedāvā Grieķijai fregašu iegādi, konkurējot ar Franciju (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Valsts departaments piektdien paziņoja, ka ir apstiprināta potenciāla karaflotes fregašu pārdošanai Grieķijai, konkurējot ar septembrī paziņotu vienošanos starp Franciju un Grieķiju.

Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra (DSCA) paziņoja, ka ir apstiprinājusi četru "Lockheed Martin" kaujas fregašu 6,9 miljardu ASV dolāru (6,1 miljarda eiro) vērtībā iespējamu pārdošanu Grieķijai.

Pirms 10 nedēļām Grieķija parakstīja saprašanās memorandu ar Franciju par līdzīgu darījumu, kas paredzēja Francijā būvētu kuģu iegādi.

DSCA arī apstiprināja 2,5 miljardus dolāru (2,2 miljardus eiro) vērtu "Lockheed" programmu Grieķijas MEKO klases fregates modernizācijai, ieskaitot ieroču sistēmu un elektronikas pievienošanu un modernizāciju.

Šis paziņojums vedina uzskatīt, ka Francija saskaras ar jauniem draudiem tās ražota bruņojuma pārdošanas darījumiem. Septembrī ASV noslēdza kodolzemūdeņu kontraktu ar Austrāliju, izjaucot vienošanos par Francijas zemūdeņu pārdošanu Austrālijai, un tas pasliktināja Parīzes attiecības ar Vašingtonu un Kanberu.

Francija atsauca savus vēstniekus no ASV un Austrālijas un nosauca šo kontraktu par sabiedrotā "dūrienu mugurā", jo tā dēļ Austrālija atsauca miljardiem eiro vienošanos par konvencionālu Francijas zemūdeņu iegādi, dodot priekšroku ASV atomzemūdenēm.

Divas nedēļas pēc tam Grieķijas premjers Kiriaks Micotakis parakstīja saprašanās memorandu ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu par trīs vai četru Francijas fregašu "Belharra" iegādi trīs miljardu eiro vērtībā. Šos kuģus uzbūvētu Francijas grupa "Naval", un to piegāde sāktos 2024.gadā.

Šis Francijas un Grieķijas darījums paredz, ka abām pusēm jāpanāk galīga vienošanās līdz šī gada beigām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu