Grieķija ievēros parakstīto vienošanos par karakuģu iegādi no Francijas (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis
Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis Foto: AP/Scanpix

Grieķija ievēros parakstīto līgumu ar Franciju par trīs karakuģu iegādi, sestdien atklāja Francijas Aizsardzības ministrija un anonīms avots Grieķijas Aizsardzības ministrijā.

Septembrī parakstīto līgumu apdraudēja ASV izteikts konkurējošs piedāvājums.

Francijas Aizsardzības ministrijā informēja, ka ar Grieķiju parakstītais līgums pirms dažām dienām parafēts.

Anonīms avots Grieķijas aizsardzības ministrijā sacīja, ka "līgums darbojas un virzās uz priekšu".

ASV Valsts departaments piektdien paziņoja, ka ir apstiprināta potenciāla karaflotes fregašu pārdošanai Grieķijai, konkurējot ar septembrī paziņotu vienošanos starp Franciju un Grieķiju.

Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra (DSCA) paziņoja, ka ir apstiprinājusi četru "Lockheed Martin" kaujas fregašu 6,9 miljardu ASV dolāru (6,1 miljards eiro) vērtībā iespējamu pārdošanu Grieķijai.

Šis paziņojums vedināja uzskatīt, ka Francija saskaras ar jauniem draudiem tās ražota bruņojuma pārdošanas darījumiem. Septembrī ASV noslēdza kodolzemūdeņu līgumu ar Austrāliju, izjaucot vienošanos par Francijas zemūdeņu pārdošanu Austrālijai, un tas pasliktināja Parīzes attiecības ar Vašingtonu un Kanberu.

Francija atsauca savus vēstniekus no ASV un Austrālijas un nosauca šo kontraktu par sabiedrotā "dūrienu mugurā", jo tā dēļ Austrālija atsauca miljardiem eiro vienošanos par konvencionālu Francijas zemūdeņu iegādi, dodot priekšroku ASV atomzemūdenēm.

Septembra beigās Francijas prezidents Emanuels Makrons un Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis parakstīja memorandu par jauno drošības un aizsardzības stratēģisko partnerību.

Tas cita starpā paredz, ka Grieķija iegādāsies trīs franču fregates, kuras būvēs kompānija "Naval Group". Micotakis atklāja, ka līgums paredz iespēju Grieķijai iegādāties vēl ceturto karakuģi. Līguma par "Belharra" karakuģu iegādi summa sasniedz trīs miljardus eiro.

Francijas kuģus "Naval Group" Grieķijas jūras spēkiem piegādās 2025. un 2026.gadā.

Šis Francijas un Grieķijas darījums paredz, ka abām pusēm jāpanāk galīga vienošanās līdz šī gada beigām.

ASV Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra piektdien apstiprināja 2,5 miljardu ASV dolāru vērtu "Lockheed" programmu, Grieķijas MEKO klases fregates modernizēšanai, tostarp ieroču sistēmu un elektronikas papildināšanu un modernizēšanu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu