Viesnīcu un restorānu asociācija lūdz valdību atjaunot atbalstu izmitināšanas pakalpojumu sniedzējiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija lūdz valdību atjaunot atbalstu izmitināšanas pakalpojumu sniedzējiem operacionālo izmaksu segšanai 15 eiro apmērā par kvadrātmetru, pavēstīja asociācija.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijā min, ka no Latvijas tautsaimniecības aspekta ir svarīgi, lai viesmīlības pakalpojumu nozare pēc iespējas ātrāk sasniegtu 2019.gada rādītājus, kad kopējais pienesums Latvijas valsts budžetā bija vairāk nekā miljards eiro.

Taču gandrīz divu gadu garumā pastāvošie ierobežojumi, aizvien pieaugošās apsaimniekošanas izmaksas un skaidra, tikai uz naktsmītnēm mērķēta,

atbalsta trūkums novedīs pie vairuma vietējā kapitāla naktsmītņu slēgšanas un bezdarbnieku skaita, īpaši reģionos, pieauguma.

Savukārt noteikta servisa līmeņa naktsmītņu trūkums var radīt situāciju, kad Latvija nevar pretendēt uz starptautisku augsta līmeņa un sporta pasākumu organizēšanu.

Asociācijā atzīmē, ka tā 2021.gada 8.novembrī ir vērsusies pie valdības ar lūgumu par nepieciešamību atjaunot atbalstu izmitināšanas pakalpojumu sniedzējiem operacionālo izmaksu segšanai 15 eiro apmērā par kvadrātmetru, taču joprojām nav rasts risinājums šī atbalsta izveidē.

"Naktsmītnes nav bijušas slēgtas, un tas ir radījis maldīgu priekšstatu, ka naktsmītņu nozarē viss notiek, ka tās strādā un gūst peļņu. Patiesība ir daudz skarbāka. Arvien pieaugošās operacionālās izmaksas, piemērotie ierobežojumi un tā rezultātā klientu skaita katastrofālais kritums novedīs pie tā, ka jaunajā tūrisma sezonā netiks atvērtas vairākas vadošās un vietējā kapitāla izmitināšanas mītnes," pauž Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.

Asociācija aicina finanšu ministru Jāni Reiru (JV) uz tikšanos, lai apspriestu esošo situāciju izmitināšanas nozarē, attīstības tendences un nepieciešamību pēc atbalsta.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji skaidroja, ka FM neizstrādā atbalsta pasākumus nozarēm. Ar to nodarbojas atbildīgās nozaru ministrijas, piemēram,

atbalsta pasākumus uzņēmējdarbībai izstrādā Ekonomikas ministrija (EM).

"Ja EM uzskatīs par nepieciešamu izstrādāt atbalsta pasākumus viesnīcu un restorānu nozarei un tādus sagatavos, tie tālāk tiks nodoti izskatīšanai Reira vadītajai darba grupai uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam, kura lems par atbalsta pasākumu tālāku virzību," skaidroja FM pārstāvji.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" (HOTREC) biedrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu