"Herzog & de Meuron" atklāj plektra formas AstraZeneca pētniecības centru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Herzog & de Meuron

Šveices arhitektūras studija "Herzog & de Meuron" ir pabeigusi pētniecības centru, kas paredzēts farmācijas uzņēmumam AstraZeneca Kembridžā.

Pētniecības centrs, kas ir veidots kā trīsstūrveida ģitāras plektrs un kuram ir zāģzoba formas jumts, atrodas Kembridžas biomedicīnas pilsētiņas sirdī.

"Pirms astoņiem gadiem, kad "AstraZeneca" 2013. gadā organizēja konkursu šim projektam, viņiem bija jauns redzējums par uzņēmumu," norāda "Herzog & de Meuron" arhitekts un projekta direktors Tomislavs Dušanovs. Uzņēmums vēlējās novirzīt savu fokusu uz zinātni un padarīt to redzamu.

"AstraZeneca" izvirzītais uzdevums arhitektiem bija izveidot ēku, kurā uzsvars likts uz zinātnisko izpēti, kas notiek iekšpusē, nevis paslēpt to. Tāpat uzņēmums arī vēlējās, lai centrs būtu viesmīlīga un aicinoša telpa.

""AstraZeneca" teica: "Kad mēs pārcelsimies uz Kembridžu, mēs būsim šīs universitātes pilsētiņas vidū, mēs būsim mūsu konkurences vidū, tāpēc tā vietā, lai visus atstumtu, mēs aicināsim visus iekšā," sacīja Dušanovs.

"Tātad šī bija biznesa ideja, kas mums bija jāpārvērš par arhitektūras ideju."

Trīsstāvu augstā celtne ir betona konstrukcija ar pilnībā stiklotu koka fasādi. Ēkā atrodas laboratorijas, kas aizņem 19 000 kvadrātmetru no 55 000 kvadrātmetru plašās teritorijas.

Laboratoriju logi plešas no grīdas līdz griestiem, lai "padarītu zinātni redzamu darbiniekiem un apmeklētājiem", norāda "Herzog & de Meuron".

Darba vietām ir atvērta plānojuma izkārtojums ar kontrastējošām krāsām un materiāliem, kas izvēlēti laboratorijas zonām, publiskajā zonām un citām darba telpām.

Papildus laboratorijām un darba telpām pētniecības centra pirmajā stāvā ir arī konferenču telpas, auditorija, kafejnīca un restorāns.

"Herzog & de Meuron" zāģzobu stikla jumta dizains paredz arī to, ka interjerā ieplūst daudz dabiskās gaismas.

Foto: Instagram/Herzog & de Meuron

Jaunajā centrā darbosies vairāk nekā 2200 zinātnieku, kas izstrādās AstraZeneca zāles. Farmācijas uzņēmumam ir daudzi citi pētniecības centri visā pasaulē. Uzņēmums, iespējams, ir vislabāk pazīstams pasaulē ar Covid-19 vakcīnu, kas tika izstrādāta sadarbībā ar Oksfordas Universitāti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu