ES uzliek sankcijas Krievijas algotņu uzņēmumam "Vagner" (12)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien sanāksmē Briselē nolēmuši piemērot sankcijas Krievijas privātajai militārajai kompānijai "Vagner", kas tiek apsūdzēta spriedzes vairošanā vairākos konfliktos, apstiprinājis kāds ES diplomāts.

Sankcijas, ko ES dalībvalstu ārlietu ministri apstiprināja vienbalsīgi un kas stājas spēkā šodien, attiecas uz astoņām privātpersonām, "Vagner" un trīs uzņēmumiem, kas saistīti ar "Vagner". Šīm privātpersonām un uzņēmumiem iesaldēti līdzekļi, kas atrodas ES, un piemērots aizliegums iebraukt bloka teritorijā.

ES uzņēmumiem un pilsoņiem aizliegts iesaistīties darījumos ar šīm personām un uzņēmumiem.

Rietumu galvaspilsētas uzskata, ka "Vagner" strādā Kremļa interesēs, bet Krievijas valdība apgalvo, ka tai neesot nekāda sakara ar "Vagner", kas tikusi salīdzināta ar līdzīgām ASV privātām militārām kompānijām, arī bēdīgi slaveno "Blackwater".

""Vagner" ir Krievijas privāta militāra kompānija, kas tiek izmantota, lai destabilizētu drošību Eiropā un tās kaimiņos," norādījis viens no Eiropas diplomātiem.

Uzņēmumam sankcijas piemērotas par spīdzināšanu un cita veida cietsirdīgu, necilvēcīgu un pazemojošu izturēšanos, kā arī ārpustiesas nāvessodu izpildi un slepkavībām Ukrainā, Sīrijā, Lībijā, Centrālāfrikas Republikā, Sudānā un Mozambikā.

Tiek uzskatīts, ka "Vagner" finansē Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvu stāvošais uzņēmējs Jevgēņijs Prigožins, kam ES un ASV jau piemērojušas sankcijas par destabilizējošo ietekmi Lībijā un jaukšanos ASV vēlēšanās.

Sankcijas piemērotas "Vagner" un uzņēmumiem "Euro Polis", "Velada" un "Merkurij", kas darbojas Sīrijas naftas sektorā.

"Melnajā sarakstā" iekļauts bijušais Krievijas militārā izlūkdienesta pulkvežleitnants un tagadējais "Vagner" komandieris Dmitrijs Utkins, kas, kā tiek uzskatīts, atbild par "Vagner" operācijām Ukrainā. Viņš apsūdzēts ārpustiesas slepkavībās, tostarp par pavēli līdz nāvei spīdzināt kādu sīriešu dezertieri un to nofilmēt.

Sankcijas piemērotas arī "Vagner" Pirmās izlūkošanas triecienrotas komandierim Aleksandram Kuzņecovam, kas apsūdzēts par miera un drošības apdraudēšanu Lībijā, un atvaļinātajam pulkvedim Andrejam Roševam, kas piedalījies "Vagner" dibināšanā un tagad komandē algotņus Sīrijā, tur atbalstot Bašara al Asada režīmu.

"Melnajā sarakstā iekļauti" arī Centrālāfrikas Republikas prezidenta padomnieks Valērijs Zaharovs, kurš tiek uzskatīts par augsti stāvošu personu "Vagner", algotnis Staņislavs Dičko, Astrahaņas apgabala domes deputāts Deniss Haritonovs un Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba galvenā direktorāta "ārštata darbinieks" Sergejs Ščerbakovs.

Sankcijas stājas spēkā šodien pēc publicēšanas Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.

Pagājušajā piektdienā kāda augsta ranga ES amatpersona ziņu aģentūrai DPA sacīja, ka sankcijas "Vagner" piemērotas saistībā ar šī uzņēmuma algotņu darbību Sīrijā, Lībijā un Ukrainā un apsūdzībām cilvēktiesību pārkāpumos.

ES pēdējā laikā izskanējušas bažas, ka "Vagner" algotņi var tikt nosūtīti uz bijušo Francijas koloniju Mali, kur Eiropas karavīri cīnās ar islāmistu nemierniekiem. ES dalībvalstis ir draudējušas pārtraukt atbalstīt Mali, ja tā noslēgs līgumu ar "Vagner".

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu