Lietuvas premjere: Valdības komisijai bija jāizskata grozījumi līgumā ar "Belarusjkaļij" (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" līguma ar ASV sankcijām pakļauto Baltkrievijas kālija mēslojuma ražotāju "Belarusjkaļij" grozījumi bija jāiesniedz izskatīšanai valdības Nacionālās drošības komisijā, paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Sabiedriskajai raidorganizācijai LRT Šimonīte sacīja, ka "Lietuvos geležinkeliai" oktobrī grozīja līgumu ar "Belarusjkaļij", iekļaujot punktu, ka Baltkrievijas uzņēmumam jāveic priekšapmaksa par tranzīta pakalpojumiem. Premjerministre šādus nosacījumus atzina par saprotamiem.

"Tomēr šķiet, ka bija vēl kādas izmaiņas līgumā. Tas rada jautājumu, kādēļ līgums nenonāca uz Nacionālās drošības komisijas galda, kur tam saskaņā ar sākotnējo informāciju būtu jābūt," viņa teica.

"Acīmredzot, atbildības kopaina ir sarežģītākā un niansētāka. Līgumu tagad izvērtē, un to izvērtēs arī komisija, un tam būs sekas," uzsvēra Šimonīte.

Viņa paskaidroja, ka "Lietuvos geležinkeliai" līgumu ar "Belarusjkaļij" var lauzt vairākos veidos, un tas nenozīmē, ka mēslojuma tranzītu caur Lietuvu vajadzēja izbeigt 8.decembrī, kad spēkā stājās ASV sankcijas, jo pat pašas ASV institūcijas savām kompānijām nosakot pagarinātus termiņus līgumattiecību izbeigšanai.

"Ir dabīgi, ka šādos apstākļos vieni rāda ar pirkstu uz citiem," piekrita Lietuvas premjerministre, vienlaikus paužot cerību, ka "mums pietiks gudrības, lai vienotos par situācijas diagnozi un tās risinājumiem".

Kā ziņots, 8.decembrī stājās spēkā ASV sankcijas pret Baltkrievijas kālija mēslojuma ražotāju "Belarusjkaļij", taču šā uzņēmuma kravu tranzīts caur Lietuvu netika pārtraukts. Noskaidrojies, ka Baltkrievijas valsts uzņēmums novembrī veicis priekšapmaksu Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmumam "Lietuvos geležinkeliai" un ar šo summu pietiek, lai tas turpinātu "Belarusjkaļij" kravu pārvadāšanu decembrī, janvārī un februārī. Kā norādījis Bartuška, par līguma laušanu uzņēmumam varētu draudēt simtiem miljonu eiro sods.

Valdība paziņojusi, ka meklē veidus, kā valsts dzelzceļa kompānijai lauzt līgumu par "Belarusjkaļij" produkcijas transportēšanu, vienlaikus uzsverot, ka ASV sankcijas tieši neizliedz mēslojuma tranzīta kravu plūsmu caur Lietuvu.

Uzņemoties atbildību par to, ka "Belarusjkaļij" kravu tranzīts caur Lietuvu nav pārtraukts, Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis un satiksmes ministrs Marjus Skuodis iesnieguši atlūgumus.

Šimonīte paziņojusi, ka otrdienas vakarā informēs par savu lēmumu attiecībā uz abu ministru demisijas rakstiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu