"Neputna" samta sērijā klajā nāk Česlava Miloša dzejoļu krājums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Česlavs Milošs
Česlavs Milošs Foto: Wikipedia.org

Izdevniecībā "Neputns" samta sērijā klajā nāk Česlava Miloša bilingvālais dzejas krājums "Dāvana". Sastādītāja – Ingmāra Balode, sērijas māksliniece – Anna Aizsilniece.

"Poļu dzejnieks Česlavs Milošs ir dzimis 1911. gada 30. jūnijā tagadējā Lietuvas teritorijā, Šeteņos, dzīvojis Viļņā, Varšavā, Vašingtonā, Parīzē, Bērklijā, miris Krakovā 2004. gada 14. augustā. Ierakstot būtiskākās “Miloša pilsētas”, tajā vietā, kur starp gadskaitļiem parasti liek domuzīmi, mēģinu vienā teikumā fiksēt šī dzejnieka dzīvi telpiskās kategorijās. Abas — gan laiks, gan telpa — savītas, šķetinātas, abstrahētas un līdz taustāmībai pietuvinātas, ir būtiskas Česlava Miloša darbos: dzejā, prozā un esejās," Ingmāra Balode.

Česlava Miloša dzejas mantojums ir milzīgs, pirmais no viņa 18 dzejoļu krājumiem poliski iznācis 1933. gadā, bet pēdējais sarakstītais – 2003. gadā. Latvijā līdz šim Miloša dzeja bijusi pieejama galvenokārt lielākās un mazākās atdzejas publikācijās kultūras medijos un kopizdevumos Ulža Bērziņa, Māra Salēja, Hermaņa Marģera Majevska atdzejojumos, kā arī Dagnijas Dreikas tulkotā un pašas veidotajā izlasē.

"Dāvana"
"Dāvana" Foto: publicitātes

"Neputna" samta sērijas izlase Ingmāras Balodes sakārtojumā ietver dažādu gadu Miloša darbu klāstu no jaunības opusiem līdz mūža nogalē tapušiem dzejoļiem, kuru latviski lasāmās versijas radījuši Ingmāra Balode (atdzejas pamata korpuss), Uldis Bērziņš, Māris Salējs, Hermanis Marģers Majevskis.

Česlavs Milošs

Česlavs Milošs (Czesław Miłosz, 1911–2004) ir viens no divdesmitā gadsimta dižākajiem un pasaulē pazīstamākajiem poļu dzejniekiem. 1980. gadā Milošs saņēma Nobela prēmiju literatūrā. Viņa eseju krājums “Sagūstītais prāts” (1953; latviski Ulža Bērziņa tulkojumā, 1998) totalitārisma būtības un seku izpratnē ir neaizstājama vērtība un arī mākslas darbs.

Ingmāra Balode (1981) ir latviešu dzejniece, tulkotāja un atdzejotāja. Tulko no poļu un angļu, kā arī čehu, slovāku un krievu valodas. Par nopelniem poļu literatūras tulkošanā saņēmusi Polijas Republikas Nopelnu ordeņa sudraba krustu (2018). Ingmāras pēdējais krājums “Dzejoļi pēc mūsu” ēras iznācis izdevniecībā “Neputns” 2021. gadā.

Grāmatu var iegādāties “Neputna” galerijā Tērbatas ielā 49/51, www.neputns.lv un labākajās Latvijas grāmatnīcās. “Neputna” cena 10 eur. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu