KNAB rosinājis apsūdzēt uzņēmuma vadītāju par 2,1 miljona eiro kukuļa piedāvāšanu Rīgas domes deputātam (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes ēka.
Rīgas domes ēka. Foto: Evija Trifanova/LETA

orupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosinājis prokuratūrai uzrādīt apsūdzību uzņēmuma vadītājam par šogad izdarītu 2,1 miljona eiro kukuļa piedāvāšanu Rīgas domes deputātam, informēja KNAB.

KNAB gūtie pierādījumi liecina, ka fiziskā persona, būdama akciju sabiedrības valdes priekšsēdētājs, piedāvāja Rīgas domes deputātam kukuli 2,1 miljonu eiro apmērā, lai minētās personas pārstāvētais uzņēmums uzvarētu koncesijas konkursā un pārņemtu daļu no cita namu apsaimniekošanas uzņēmuma apsaimniekotām mājām. Kukuļa piedāvājums noticis šogad, taču konkrētu mēnesi birojā neatklāja.

Tāpat pirmstiesas izmeklēšanas laikā KNAB konstatēja, ka fiziskā persona norādīja amatpersonai, kādi būtu juridiskajai personai labvēlīgi koncesijas konkursa nolikuma nosacījumi.

KNAB gan precīzi nekomentēja, vai amatpersona par kukuļa piedāvājumu ziņoja KNAB, tomēr apliecināja, ka kriminālvajāšana rosināta tikai pret vienu personu - jau minēto uzņēmēju.

"Kukuļošana ir smags noziedzīgs nodarījums, tāpēc likumdevējs ir skaidri noteicis - kriminālatbildība par kukuļošanu iestājas ne tikai brīdī, kad kukulis fiziski nodots, bet jau brīdī, kad amatpersonai kukuļa piedāvājums tikai izteikts. Šādos gadījumos amatpersonai ir svarīgi atcerēties galvenos rīcības soļus: nepiekrist, taču piedāvājumu tūlītēji arī nenoraidīt, lūdzot laiku pārdomām, un nekavējoties sazināties ar KNAB," norāda KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Straume arī paudis gandarījumu, ka amatpersonas izšķiras par labu sadarbībai ar KNAB, jo šāda rīcība ir augstas uzticības izrādīšana un KNAB darbības novērtēšana.

Kriminālvajāšanu Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienesta izmeklēšanas prokuratūrai rosināts sākt pret fizisku personu par iespējamu liela apmēra kukuļa piedāvājuma izteikšanu valsts amatpersonai.

Tāpat KNAB rosinājis prokuratūrai turpināt pirmstiesas izmeklēšanas laikā sākto piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu pret juridisko personu, kuras interesēs īstenots iespējamais noziedzīgais nodarījums.

KNAB norāda, ka pēdējā mēneša laikā šī ir jau otrā iestādes sekmīgi izmeklētā krimināllieta, kas nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai un kurā figurē informācija par mēģinājumiem kukuļot Rīgas domes deputātus.

Jau ziņots, ka KNAB šonedēļ citā lietā rosināja apsūdzēt kāda uzņēmuma pārstāvi par it kā Rīgas domes deputātam paredzēta 5000 eiro kukuļa piesavināšanos.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu