Autovadītāju samulsina soda punktu sistēma: policists saka, ka punktu nebūs, tomēr tie tiek piešķirti (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Elvijs ir gados jauns autovadītājs, taču pie stūres sēžas bieži un nobrauc lielus attālumus. Pēdējā laikā viņam radušies vairāki jautājumi par soda punktu sistēmu.

"Pirmais pārkāpums bija maijā. Sanāca, ka nogriezos tur, kur tas ar laika ierobežojumu nav atļauts. Bija policija, uzlika 30 eiro sodu, bet par soda punktiem neko neminēja," raidījumam Bez Tabu stāsta Elvijs.

Par aizmāršības dēļ veikto manevru tomēr tika piemērots viens soda punkts, lai gan policists autovadītājam bija teicis pretējo.

"Es tāds saskumis sēdēju, bet policists teica, lai neuztraucos, jo soda punktus par šo pārkāpumu nepiemēro," - tā Elvijs.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis raidījumam tikmēr skaidro, ka policista darba pienākumos un kompetencē nav soda punktu un to uzskaites kārtības izskaidrošana. Šajā situācijā, pēc Jura Jančevska domām, lomu nospēlēja kāds cilvēciskais faktors, vai nu nezināšanas, vai savstarpējās nesaprašanās dēļ.

Rudens nogalē Elvijs tika apturēts vēlreiz. Šoreiz jau par ātruma pārsniegšanu. Policists izrakstīja soda protokolu par 80 eiro, un šajā reizē par soda punktiem neko nav piebildis. Pēc neilga laika Elvijs uzzinājis, ka viņam ir vēl divi soda punkti, tāpēc vēlas zināt vairāk, kā šī sistēma darbojas.

Kā zināms,

Latvijā par soda punktiem un to administrēšanas sistēmu atbildīgā iestāde ir CSDD, nevis Ceļu policija.

"Ceļu policija ievada Iekšlietu ministrijas sodu reģistrā informāciju par pārkāpumu. Mēs šo informāciju saņemam diennakts laikā, un sistēma jau pilnīgi automātiski attiecīgajam pārkāpumam pieskaita atbilstošos pārkāpuma punktus. Un vadītājs saņem informāciju, ka šie punkti ir piešķirti," skaidro CSDD Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris.

Kad autovadītājs sakrājis 4 punktus, CSDD viņam atgādina uz ceļa būt prātīgākam. Pēc 8 punktiem autovadītājam jāapmeklē speciāli kursi. Pēc 10 punktiem tiesības uz gadu zaudē autovadītājs, ja viņa stāžs ir mazāks par diviem gadiem. Pie 12 punktu sasniegšanas pārējiem ir obligāti jānokārto teorijas un auto vadīšanas eksāmens.

Vairāk par šo tēmu skaties Bez Tabu sižetā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu